Stichting Doen

Het Geluk: Stichting Doen

"Ik ben Julius Magala en ik werk voor een project van Stichting DOEN in Oeganda, Afrika. Weinig mensen hebben elektriciteit in Oeganda. Als er iets is wat we in overvloed hebben dan is het de zon. En die is gratis."

De Rural Energy Foundation biedt met het project Solar.Now toegang tot duurzame energie in Afrika door lokale ondernemers te stimuleren zonnepanelen te verkopen.

Zonne-energie is schoner, veiliger en goedkoper

Postcode Loterij steunt Stichting DOEN

Meer dan 70% van de huishoudens in Afrika is niet aangesloten aan het elektriciteitsnet. Deze huishoudens zijn afhankelijk van kerosine, hout en batterijen voor hun eerste energiebehoeften. En dat terwijl er volop zon is in Afrika.

Zonne-energie is niet alleen schoner en veiliger, het is ook een stuk goedkoper op de lange duur. Ondanks deze voordelen, ontbreekt het de Afrikanen  aan toegang tot zonne-energieproducten. Handelaars zijn terughoudend om zonnepanelen in hun voorraad op te nemen omdat ze vaak het nut er niet van in zien en het hen vaak ontbreekt aan technische en financiële capaciteiten.

Resultaten

Zonne energie

De vraag naar zonnepanelen is laag omdat ook de bevolking vaak niet bekend is met het zonne-energieconcept. Door aandacht te besteden aan zowel het stimuleren van locale ondernemers als voorlichting te geven aan de bevolking zelf, wordt er een boost gecreëerd voor de markt van zonne-energie.

De Rural Energy Foundation is actief in 11 Afrikaanse landen: Tanzania, Uganda, Rwanda, Ethiopië, Sudan, Zambia, Mozambique, Ghana, Mali, Burkina Faso en Senegal) en heeft tot nu toe een network opgebouwd van 235 retailers en 40 leveranciers door heel Afrika. De meeste retailers hebben het Solar.Now!-merknaam overgenomen en hebben al meer dan 25,000 zonne-energiesystemen verkocht in 2008.