Terres des Hommes

Het Geluk: Terres des Hommes

"Mijn naam is Piseth en ik werk voor Terre des Hommes in Siem Reap, Cambodja. Huiselijk geweld, seksueel misbruik en kinderhandel zijn een groot probleem in Azië".

In Cambodja komt huiselijk geweld en prostitutie onder minderjarigen veel voor. Een op de vier vrouwen in Cambodja is slachtoffer van huiselijk geweld. Daarnaast worden naar schatting 40.000 vrouwen en meisjes gedwongen in de prostitutie.

Een veilig thuis voor meisjes en vrouwen

Reis naar Cambodja

Terre des Hommes zet zich in om uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden te stoppen. Met lokale partnerorganisatie Cambodian Women Crisis Center (CWCC) vangt ze in de Cambodjaanse stad Siem Reap vrouwen en kinderen op die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, mensenhandel en seksuele uitbuiting. Het opvangcentrum van CWCC biedt deze slachtoffers een veilig onderkomen en hulp bij zowel het verwerken van het verleden als het bouwen aan een betere toekomst.

Naailes, kookles en voorlichting

In het opvangcentrum is plaats voor zo'n honderd vrouwen en kinderen. Het centrum wordt 24 uur per dag bewaakt om boze echtgenoten of familieleden op afstand te houden. Slachtoffers krijgen er medische zorg, psychologische hulp, kleding en voedzame maaltijden. Daarnaast is er een kinderopvang en vrouwen kunnen naai- en kooklessen volgen. Ook wordt er voorlichting gegeven over bijvoorbeeld hiv/aids en persoonlijke hygiene. 

Rechten van vrouwen 

Naast de opvang van slachtoffers zet deze lokale partner  van Terre des Hommes zich in voor de rechten van vrouwen. Medewerkers van het centrum maken zich hard voor betere wetgeving, voeren campagne, vervolgen daders en geven voorlichting over vrouwenrechten in plattelandsdorpen. Vooral arme vrouwen en jonge meisjes op het platteland zijn kwetsbaar om te worden uitgebuit. Zij worden onder valse voorwendselen naar de stad gelokt en belanden daar in de prostitutie of vallen in handen van mensenhandelaren. CWCC doet onderzoek naar netwerken van handelaren en werkt in samenwerking met politie en justitie aan de vrijlating van vrouwen en meisjes die vastzitten in bordelen. Slachtoffers worden opgevangen en waar mogelijk herenigd met hun familie.