UNHCR

Het Geluk: UNHCR

"Ik ben Bola Han, en ik werk voor UNHCR in kamp Than Hin in Thailand. UNHCR werkt samen met de Thaise overheid om vluchtelingen een identiteitskaart te geven. De identiteitskaart bewijst dat ze bestaan en geeft ze rechten.

Al meer dan 25 jaar slaan duizenden inwoners van Myanmar zich een weg door de jungle, de grens over naar Thailand, op zoek naar een veilig onderkomen. Velen van hen komen terecht in de door de autoriteiten beheerde vluchtelingenkampen langs de grens. Daar krijgen ze met hulp van UNHCR, voedsel, onderdak, basis gezondheidszorg en scholing.

Het leven in de kampen is hard

Natuurfoto UNHCR

Inwoners van Myanmar kunnen hierdoor overleven, maar voor de 140 000 vluchtelingen uit Myanmar die er verblijven, is het dagelijkse bestaan een frustrerende realiteit. Ze mogen het kamp niet verlaten en terugkeer is vooralsnog niet mogelijk. Het leven in de kampen is hard. Er is sprake van huiselijk geweld en ook drugsproblematiek. Dit zorgt voor vele sociale en psychologische problemen alsook voor problemen met bescherming. Omdat de vluchtelingen het kamp niet mogen verlaten, maakt dat hen afhankelijk van hulp.

Langst bestaande kampen ter wereld

Thailand is gastland voor zo'n 1,3 miljoen vluchtelingen, maar lang niet alle vluchtelingen zijn geregistreerd. De kampen waar vluchtelingen uit Myanmar verblijven zijn een van de langst bestaande ter wereld. Sommige vluchtelingen zijn er geboren en brengen er nu hun eigen kinderen groot. Het aantal vluchtelingen lijkt niet te dalen, integendeel. Sinds juni vorig jaar zijn zo'n 3000 nieuwe vluchtelingen gearriveerd vanuit de grensregio van het zuidoosten van Myanmar.

Duurzame oplossingen 

De onstabiele politieke situatie plaatst UNHCR voor heel wat uitdagingen. Maar UNHCR blijft samen met de Thaise overheid werken aan duurzame oplossingen, en wil ervoor zorgen dat asielzoekers toegang hebben tot een eerlijke en efficiënte asielprocedure. Gelukkig is er vooruitgang! Er zijn programma’s om de vluchtelingen uit Myanmar te hervestigen in andere landen, en er worden ook nieuwe projecten opgestart met het oog op een betere bescherming en hulp aan hen binnen Thailand.

Voor UNHCR is de hulp van de Nationale Postcode Loterij ontzettend belangrijk. De vele vluchtelingen in de Thaise kampen zijn u enorm dankbaar!