Unicef

Het Geluk: Unicef

Mijn naam is Miraj Pradhan en ik werk voor Unicef. Wij zijn hier in Chelela in Paro, Bhutan. Bhutan is bijzonder omdat we leven volgens het concept van nationaal geluk. Bhutan is snel aan het veranderen. Het land wordt steeds moderner.

Unicef werkt samen met Bhutan. Om voor beter onderwijs en gezondheidsvoorziening te zorgen, zonder onze cultuur en tradities in gevaar te brengen. Zodat al onze kinderen gezonde en gelukkige mensen worden. We hechten nog veel waarde aan onze tradities. Als we de juiste manier van vooruitgang kiezen, dan gaan we op een juiste manier de toekomst in.

Dankzij de Postcode Loterij kan ik werken aan een gezonde toekomst van de kinderen van Bhutan.

Bhutan is een Boeddhistisch land

Bhutan is een van oorsprong Boeddhistisch land en ligt in Zuidoost-Azië tussen China (Tibet) en India, in het oostelijk Himalaya-gebergte. Er heerst sinds 1907 een monarchie, die handelt vanuit de oeroude Boeddhistische waarden en tradities. Vorig jaar droeg de koning de macht heeft aan een democratisch gekozen parlement, een historisch moment waardoor Buthan de jongste democratie ter wereld is geworden. Het land is weliswaar 1,4 keer groter dan Nederland, maar het is relatief onbekend. Ondanks dat het een van de armste landen ter wereld is, streven de bevolking en regering van Bhutan naar een BNG, oftwel een Bruto Nationaal Geluk.

Jonge monniken uit het klooster: nooit tijd om buiten te spelen.
Jonge monniken uit het klooster: nooit tijd om buiten te spelen.

Naar het klooster om monnik te worden

In Bhutan gaat er er van bijna ieder gezin één kind naar het klooster om monnik te worden. De levensomstandigheden van kinderen in kloosters zijn niet optimaal. Kinderen zijn het grootste deel van de dag bezig met het uit hun hoofd leren van religieuze teksten. Ze krijgen geen "werelds" onderwijs of tijd om (buiten) te spelen. 

Monniken eten in het klooster.
Monniken eten in het klooster.

Omdat religie in Bhutan zéér gevoelig ligt kan Unicef niet openlijk kritiek geven op deze manier van opvoeden. Unicef maakt er zaak van om bij elke ontmoeting met de koning of premier, de situatie van kinderen in Bhutan aan te kaarten.

Unicef heeft water en sanitatie programma's opgezet, zodat ze toegang krijgt tot deze kloosters. Unicef heeft de verantwoordelijk op zich genomen om alle kloosters in het land toegang te laten hebben tot schoon drinkwater en verbeterde hygiëne. Eenmaal actief in een klooster pakt Unicef de kans op om de leidinggevende lama te overtuigen ook zaken als onderwijs en bescherming aan te pakken.

De Postcode Loterij helpt

Met dank aan de deelnemers van de loterij, kan Unicef onder andere haar werk in Bhutan doen. De kinderen in het klooster zijn u vast dankbaar!