Wereld Natuur Fonds

Het Geluk: Wereld Natuur Fonds

Mijn naam is Jerrel Pinas en ik werk voor het Wereld Natuur Fonds in Suriname.

In de plaats Galibi leggen elk jaar de lederschildpadden hun eieren. Zij worden wereldwijd bedreigd met uitsterven. Bekijk mijn verhaal en kom meer te weten over het werk van het Wereld Natuur Fonds en uw steun via de Nationale Postcode Loterij.

Het WWF richt zich op het beschermen van de nestelgebieden

Langs de kust van het noorden van Zuid-Amerika, bij Suriname, Guyana en Frans Guyana, komen grote populaties van vier verschillende soorten zeeschildpadden om hun eieren te leggen. Ze worden bedreigd door grote drijfnetten, stroperij, oprukkend toerisme en vervuiling. Het Wereld Natuur Fonds richt zich op het beschermen van deze zogenoemde 'nestelgebieden'. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van ecotoerisme en het bieden van alternatieven om de schildpadden te beschermen.

De bedreigde lederschildpad
De bedreigde lederschildpad


Toeristen, stropers en netten zijn een bedreiging

In de Guyana en Frans Guyana hebben zeeschildpadden op verschillende plekken te kampen met problemen. Ze raken verstrikt in grote drijfnetten die worden vastgemaakt op de bodem van de zee of in riviermondingen. Zeeschildpadden die op weg zijn naar de stranden om hun eieren te leggen, raken vaak verstrikt in deze netten en verdrinken.

In sommige gebieden worden volwassen zeeschildpadden nog gevangen voor hun vlees en in alledrie de landen worden de eieren uit nesten gestroopt door mensen, honden en wilde dieren.

Vooral in Frans Guyana vormt het toenemende toerisme een steeds grotere bedreiging. Nesten en jonge schildpadjes op weg naar de zee worden vertrapt en zowel volwassen als net uitgekomen zeeschildpadjes worden verstoord en raken gedesorienteerd door herrie en lichten van bijvoorbeeld hotels en auto's. Hierdoor kunnen ze de weg naar zee niet meer vinden.

Tot slot hebben zeeschildpadden op een aantal plekken ook te maken met bedreigingen vanuit zee: door de visserij en andere economische activiteiten worden steeds meer kustwateren en voedselgronden verwoest en raken vervuild.

Onderweg naar de rest van zijn leven...
Onderweg naar de rest van zijn leven...

De oplossing?

Het Wereld Natuur Fonds wil voorkomen dat zeeschildpadden voorgoed uit het gebied verdwijnen en werkt daartoe langs de kusten van Guyana en Frans Guyana samen met lokale organisaties, bevolking en overheden aan de bescherming van zeeschildpadden. Een aantal dingen die het Wereld Natuur Fonds heeft gedaan ter bescherming van de zeeschildpadden is het aanstellen en opleiden van patrouillemedewerkers, het informeren van toeristen over neststranden en bescherming van zeeschildpadden en het ondersteunen van lokale gemeenschappen bij ontwikkeling van zeeschildpad-vriendelijke inkomstenbronnen, zoals traditioneel handwerk of gidsen van toeristen.

Zoals u ziet zijn met uw deelname aan de Postcode Loterij, ook de goede doelen gebaat! Het Wereld Natuur Fonds wil alle deelnemers van de Postcode Loterij bedanken.