Dokters van de Wereld

Dokters van de wereld. Postcodeloterij
Dokters van de Wereld en de Postcode Loterij: samen maken zij zich hard voor een universele toegang tot medische zorg

Dokters van de Wereld is onderdeel van het wereldwijde netwerk van Médecins du Monde en strijdt wereldwijd voor toegang tot medische zorg. Mensen zonder verblijfspapieren ondervinden enorme obstakels op hun weg naar medische hulp. Hierdoor ontvangen ze niet of te laat de benodigde medische hulp, waardoor zij onnodig lijden. Dokters van de Wereld strijdt samen met meer dan duizend vrijwilligers om medische zorg voor kwetsbare groepen toegankelijk te maken.

Dokters van de Wereld wordt sinds 2009 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft de organisatie 4,5 miljoen euro ontvangen van de loterij. Lees hieronder meer over de werkzaamheden van Dokters van de Wereld en zie welk extra project er kon worden gerealiseerd dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Winnen voor Dokters van de Wereld

De Nationale Postcode Loterij steunt 95 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij de bijdrage van haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook Dokters van de Wereld blijven steunen, zodat de organisatie zich kan blijven inzetten voor een toegankelijke medische hulpverlening. Wilt u net als 2,7 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Extra Projecten van Dokters van de Wereld

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft Dokters van de Wereld ook een extra schenking voor een bijzonder project ontvangen van de Postcode Loterij. Zie hieronder meer informatie over dit project. 

Extra project 2015 – €1.020.00,- – De Zorgbuzz

Dokters van de Wereld wil ervoor zorgen dat goede zorg voor kwetsbare ongedocumenteerden in Nederland beter toegankelijk wordt. Met de extra bijdrage van de Postcode Loterij kan Dokters van de Wereld een goede stap in deze richting zetten. Er worden twee nieuwe mobiele zorgbussen aangeschaft, die worden bemand door medische vrijwilligers. Dokters van de Wereld kan hier ten minste 18.000 ongedocumenteerden met voorlichting mee bereiken en 9.000 medische consulten verrichten. De medische vrijwilligers zullen naast het geven van voorlichting en consulten ook begeleiding naar de reguliere zorg bieden. Lees meer

Meer over Dokters van de Wereld ›

Hoe maakt Dokters van de Wereld medische zorg toegankelijk?

Fotocredits: Marieke Wijntjes
Fotocredits: Marieke Wijntjes
  • Directe Hulpverlening
    Onder de vlag van het project ‘Operatie Glimlach’ vertrekken er ieder jaar meerdere chirurgische teams naar ontwikkelingslanden. Geheel vrijwillig opereren deze teams honderden kinderen aan opgelopen of aangeboren gezichtsafwijkingen. Hierdoor krijgen de kinderen een kans op een volwaardige toekomst.
  • Bemiddeling naar medische zorg
    Ongedocumenteerde migranten die worden geweigerd door huisartsen en ziekenhuizen begeleidt Dokters van de Wereld naar reguliere zorg. Dokters van de Wereld zoekt contact met de artsen en medische instanties, bespreekt met hen de regels en mogelijkheden en zorgt er zo voor dat meer dan 90% van de bemiddelingen slaagt.
  • Pleitbezorging
    Dokters van de Wereld publiceert regelmatig rapporten over de gebrekkige toegang tot zorg in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Deze rapporten brengt de organisatie onder de aandacht van beleidsmakers en politici om invloed uit te oefenen op beleid, om zo structurele verbeteringen te realiseren in de toegang tot zorg.
Steun onze goede doelen en speel mee ›