Het Goois Natuurreservaat

Fotocredits: Bart Siebelink
Het Goois Natuurreservaat en de Postcode Loterij: samen voor behoud van de prachtige Gooise natuur.

Het Goois Natuurreservaat werkt aan het behoud van de waardevolle kenmerken van landschap, natuur en cultureel erfgoed in het Gooi. De organisatie is eigenaar en beheerder van ongeveer 2800 hectare bossen, heidevelden en eeuwenoude akkers tussen de bebouwde kommen van de Gooise gemeenten. Dankzij deze organisatie kunnen bezoekers elk op hun eigen manier van de terreinen genieten.

Het Goois Natuurreservaat wordt sinds 1997 gesteund door de Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking heeft de organisatie van de loterij 22,7 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten. Lees hieronder meer over de werkzaamheden van het Goois Natuurreservaat en zie welke extra projecten er werden gerealiseerd dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Winnen voor het Goois Natuur Reservaat

De Nationale Postcode Loterij steunt 95 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook het Goois Natuurreservaat blijven steunen. Zo kan de organisatie zich blijven inzetten voor behoud van de Gooise natuur. Wilt u net als 2,7 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen.

Speel mee en steun goede doelen ›

Projecten van het Goois Natuurreservaat

Met de reguliere, jaarlijkse bijdrage en extra schenkingen heeft het Goois Natuurreservaat bijzondere projecten gerealiseerd. Lees hieronder meer over deze projecten.

Extra Project - Nederlandse natuur in beeld

Het edelhert zien lopen over het ecoduct bij het Goois Natuurreservaat, een zeepaardje zien zwemmen voor de Zeeuwse kust en de kraanvogel zien broeden bij het Fochteloërveen. Allemaal bijzondere momenten voor natuurbeschermers. Dit kunnen ze vaak niet delen met het grote publiek, omdat er geen bewegend beeld van beschikbaar is. Het Instituut voor Beeld en Geluid bundelde verzameld en nieuw materiaal van elf natuurbeneficiënten van de loterij in een digitale beeldbank. Via een geavanceerd zoek- en bestelsysteem kunnen deze beelden binnen enkele minuten worden gezocht en gedownload. Omdat het materiaal voor iedereen beschikbaar is, zijn de gebruiksmogelijkheden enorm. Lees meer

Bart Siebelink. postcodeloterij. goois natuurreservaat.

Extra Project 2003 – €1.500.00 – EHS de Groene Schakel

De ‘Groene Schakel’ is dé natuurlijke verbinding tussen het Gooi (noordelijke deel Heuvelrug) en de Utrechtse Heuvelrug. Met de realisatie van deze verbinding is een basis gelegd voor één Heuvelrug (2e grootse ‘droge’ natuurgebied in Nederland). In de groene schakel heeft een grote ecologische sanering plaatsgevonden, en op het smalste deel is een kampeerterrein verplaatst en is een woning weggehaald om de natuur vrij baan te geven. Door de bijdrage van de Postcode Loterij heeft ook de provincie Noord-Holland een grote financiële bijdrage geleverd. Lees meer

postcodeloterij. goois natuur reservaat. Stefan Verkerk

Extra Project - EHS Natuurbrug Zanderij Crailoo

De Natuurbrug Zanderij Crailoo is gerealiseerd in 2006 en is een belangrijke schakel in het Gooi. Deze langste natuurbrug ter wereld (800m) verbindt twee grote natuurgebieden die doorsneden waren door een provinciale weg, spoorlijn, industrieel complex en een sportpark. De brug is uniek, omdat deze niet alleen voor flora en fauna is maar ook voor gebruik door mensen (wandelaars, fietsers, ruiters). Door de bijdrage van de Postcode Loterij zijn ook andere partners (10 in totaal) ‘over de brug gekomen’ om de totale financiering van 14 miljoen mogelijk te maken. Lees meer

Lees meer over Het Goois Natuurreservaat >

Speerpunten van het Goois Natuurreservaat

postcodeloterij. goois natuur reservaat. Bart Siebelink.
  • Goed beheer
    Het Goois Natuurreservaat is een uniek stukje Nederland. Om die prachtige natuur, fraaie landschappen en cultuurhistorie te behouden is goed beheer van groot belang.
  • Ruimte voor recreatie
    Het Goois Natuurreservaat is de achtertuin van vele inwoners en wordt dan ook druk bezocht door wandelaars met of zonder hond, fietsers, hardlopers, ruiters, mountainbikers. Het Goois Natuurreservaat biedt daarvoor alle ruimte met honderden kilometers aan kwalitatief goede wandel-, fiets- en ruiterpaden.
  • Verbinden
    Het ontsnipperen en verbinden van natuurgebieden is een belangrijk speerpunt voor het Goois Natuurreservaat. Het Gooi is op vele plekken doorsneden door wegen en spoorlijnen; voor veel dieren onneembare barrières. Vandaar dat zij hard werken aan de realisatie van ecologische verbindingen. Het bekendste voorbeeld is Natuurbrug Zanderij Crailoo, maar inmiddels zijn er ook over de A27 (Zwaluwenberg) en de A1 (Laarderhoogt) ecoducten aangelegd.
Speel mee en steun goede doelen ›