Plan Nederland

Plan Nederland en de Postcode Loterij: samen voor een betere toekomst voor meisjes

Plan Nederland werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Want goed opgeleide, zelfstandige vrouwen staan aan het begin van een betere toekomst, voor hun kinderen en de gemeenschap.

Plan Nederland wordt al vanaf 1998 door de Nationale Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft Plan Nederland van de loterij 51,3 miljoen euro mogen ontvangen voor haar activiteiten.

Lees hieronder meer over de werkzaamheden van Plan Nederland en zie welke (extra) projecten er konden worden bewerkstelligd dankzij de steun van alle deelnemers van de Postcode Loterij.

Winnen voor meisjes!

De Nationale Postcode Loterij steunt 95 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij de bijdrage van haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook Plan Nederland blijven steunen en zo zorgen voor beter onderwijs wereldwijd. Eén jaar extra onderwijs voor een meisje geeft haar later tot 20% extra inkomen. Van dat inkomen besteedt zij 70% aan haar gezin. Door betere zorg heeft zij gezondere kinderen, die vaker en langer naar school gaan. Eén meisje dat de kans krijgt naar school te gaan, is het begin van een betere toekomst voor de hele gemeenschap. Wilt u net als 2,7 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee en steun goede doelen ›

Projecten van Plan Nederland

Naast de jaarlijkse bijdrage heeft  Plan Nederland ook extra projectfinanciering van ons ontvangen. Zie hieronder een aantal mooie voorbeelden:
Extra project 2014 – € 2.000.000,- – Een bloedserieuze zaak: ongesteld zijn in Uganda

Extra project 2014 – € 2.000.000,- – Een bloedserieuze zaak: ongesteld zijn in Uganda

Bijna een derde van de meisjes in Uganda blijft thuis van school als ze ongesteld zijn. Ze hebben geen goed maandverband en op school zijn geen sanitaire voorzieningen. Ze missen iedere maand een week school en raken daardoor zo ver achter dat ze helemaal van school gaan, met alle gevolgen van dien voor hun latere kansen op werk en een onafhankelijk inkomen. Met steun van de Nationale Postcode Loterij pakt Plan Nederland dit probleem aan in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli. Plan stelt duurzaam (wasbaar) en betaalbaar maandverband ter beschikking, geeft voorlichting over (menstruele) hygiëne en zorgt voor werkgelegenheid. Lees meer

Extra project 2011 – € 4.590.000,- – Het Missing Child Alert

Extra project 2011 – € 4.590.000,- – Het Missing Child Alert

In Bangladesh, India en Nepal is de handel in kinderen een groot en verschrikkelijk probleem. Alleen al in India verdwijnen jaarlijks tussen de 300.000 en 600.000 kinderen: verkocht aan een bordeel, te werk gesteld in fabrieken of een circus of vermoord voor hun organen. Plan wil dat kinderhandel stopt en ontwikkelde met steun van de Nationale Postcode Loterij een systeem waarmee Plan en andere hulpverleners, politie optimaal kunnen samenwerken in geval van vermissing of vermeende kinderhandel, het Missing Child Alert Lees meer

Meer over Plan ›

Hoe zorgt Plan Nederland voor betere levensomstandigheden voor meisjes?

 • Bescherming tegen geweld
  Plan Nederland doet er alles aan om meisjes en jongens te beschermen tegen geweld en uitbuiting. Plan Nederland zet zich in voor het uitbannen van kinderhandel en kinderprostitutie en beschermt meisjes tegen misbruik, discriminatie en schadelijke tradities zoals het kindhuwelijk en meisjesbesnijdenis.
 • Onderwijs
  Plan Nederland zet zich ervoor in om zoveel mogelijk jongens en meisjes de kans te geven naar school te gaan, hun opleiding af te maken en barrières voor meisjes weg te nemen. De nadruk ligt daarbij op voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen. Plan Nederland geeft voorlichting aan ouders, traint leerkrachten, verbetert de kwaliteit van het onderwijs en zorgt voor betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes.
 • Werk en voedselzekerheid
  In de strijd tegen ondervoeding en voedseltekort steunt Plan Nederland families met betere productietechnieken, betere gewassen, erosiebestrijding en voedingsvoorlichting. Om een beter inkomen mogelijk te maken, organiseert Plan voor jongeren beroepsopleidingen met baangarantie.
 • Water, sanitatie en hygiëne
  Plan Nederland werkt aan betere hygiëne en toegang tot veilig drinkwater door voorlichting, training en het aanleggen van drinkwatersystemen en sanitaire voorzieningen. Goede sanitaire voorzieningen en veilig drinkwater, ook op scholen, zijn voor meisjes vaak voorwaarden om onderwijs te kunnen volgen.
Speel mee en steun goede doelen ›