Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds en de Postcode Loterij: samen sterk voor vrijheid van culturele expressie

Gebaseerd op het uitgangspunt dat cultuur een basisbehoefte is steunt het Prins Claus Fonds culturele pioniers in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor artistieke expressie en creativiteit beperkt zijn en waar cultureel erfgoed wordt bedreigd.

Het Prins Claus Fonds wordt sinds 2001 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft het Prins Claus Fonds al 10,4 miljoen van de loterij ontvangen voor het stimuleren van culturele initiatieven in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en de Caraïben.

Lees hieronder meer over de werkzaamheden van het Prins Claus Fonds en zie welke extra projecten er konden worden gerealiseerd dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Winnen voor culturele expressie

De Nationale Postcode Loterij steunt 95 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook het Prins Claus Fonds blijven steunen. Hierdoor kan het Fonds ervoor zorgen dat ieder mens zich creatief of artistiek kan uiten en cultureel erfgoed wordt behouden. Wilt u net als 2,7 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen.

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Extra projecten

Naast de jaarlijkse reguliere bijdrage heeft het Prins Claus Fonds ook extra schenkingen van van de Postcode Loterij  ontvangen. Lees hieronder meer over een aantal van deze projecten.

Prins Claus Fonds en de Postcode Loterij

Extra project 2014 – € 1.110.00,- – Cultural Defiance Fund

Het Cultural Defiance Fund steunt, mede dankzij de Nationale Postcode Loterij, kunstenaars, schrijvers, bloggers, theatermakers en anderen die in situaties van conflict en onderdrukking via kunst en cultuur positieve veranderingen proberen te bewerkstelligen. Zij vormen een moedige en geweldloze stem in een vaak uitzichtloze situatie. Lees meer

Prins Claus Fonds en de Postcode Loterij

Extra project 2007 – € 200.00,- – Cultural Emergency Response

Het Prins Claus Fonds’ Cultural Emergency Response programma is opgericht in 2003 naar aanleiding van de vernielingen en plunderingen in het Nationaal Museum van Irak om een internationale vuist tegen de vernietiging van cultuur en erfgoed te maken. Sindsdien heeft het Cultural Emergency Response programma, mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij, wereldwijd noodhulp verleend in bijna 250 noodsituaties. Lees meer

Prins Claus Fonds en de Postcode Loterij

Extra project 2005 – € 1.500.00,- – Sahel Opera

De Sahel Opera vertolkt het nog steeds actuele verhaal van een groep jonge Afrikanen die proberen Europa te bereiken in de hoop daar een nieuw leven op te bouwen. De Sahel Opera, gecomponeerd, geproduceerd en uitgevoerd door Afrikaanse musici en artiesten uit de Sahel regio, was een droom van wijlen ZKH Prins Claus. De opera ging in 2007 in première in Bamako (Mali) en werd datzelfde jaar opgevoerd tijdens het Holland Festival en in Parijs. Lees meer

Meer over Prins Claus Fonds ›

Wat doet het Prins Claus Fonds om culturele en artistieke uitingen te stimuleren?

  • Steun voor culturele initiatieven en het verbinden van mensen
    Het Fonds steunt artistieke en culturele initiatieven en gaat lange termijn partnerschappen aan met culturele organi-saties wereldwijd. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat het Fonds trein- en vliegtickets vergoed om culturele pioniers een kans te bieden op artistieke groei en een betere toekomst.
  • Redden van cultureel erfgoed
    Met lokale partners verleent het Fonds ‘eerste hulp’ aan cultureel erfgoed dat beschadigd of vernietigd is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. Deze activiteiten zijn gebaseerd op het idee dat het redden van cultuur hoop en troost aan getroffen gemeenschappen kan bieden.
  • Eren en tonen van uitzonderlijke prestaties
    Het Fonds eert uitzonderlijke kunstenaars, kritische denkers en organisaties die door cultuur een positieve verandering in hun omgeving bewerkstelligen. Om u kennis te laten maken met het werk van het Fonds worden er bijzondere tentoonstellingen en evenementen in de Prince Claus Fund Gallery georganiseerd. De Prince Claus Fund bibliotheek is open voor publiek.
Steun onze goede doelen en speel mee ›