World Press Photo

Fotocredit: World press photo.
Nationale Postcode loterij en World Press Photo: samen persvrijheid bevorderen

World Press Photo organiseert jaarlijks de meest prestigieuze competitie voor professionele fotografen. De stichting spant zich in voor een brede publieke interesse en waardering voor het werk van persfotografen en stimuleert de vrije uitwisseling van informatie.

World Press Photo wordt sinds 2004 gesteund door de Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking ontving de organisatie voor haar activiteiten 11,1 miljoen euro van de loterij. Lees hieronder meer over de werkzaamheden van World Press Photo en zie welke extra projecten er werden gerealiseerd dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Winnen voor World Press Photo

De Nationale Postcode Loterij steunt 95 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook World Press Photo steunen. Zo kan de organisatie werken aan het wereldwijd bevorderen van persvrijheid en het kweken van internationaal begrip. Wilt u net als 2,7 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen.

Speel mee en steun goede doelen ›

Extra projecten van World Press Photo

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft World Press Photo ook extra schenkingen voor bijzondere projecten ontvangen van de Postcode Loterij. Lees hieronder meer over deze projecten.

Fotocredit: Mahmoud Khaled voor reporting Change

Extra project - Reporting Change

De Arabische Lente is in Egypte en Tunesië nog lang niet voorbij. In dit project ondersteunen World Press Photo en Human Rights Watch dappere Noord-Afrikanen die voor hun mensenrechten strijden in de nasleep van de Arabische lente. Human Rights Watch heeft schendingen van mensenrechten aan het licht gebracht en regeringen opgeroepen tot hervormingen. World Press Photo heeft verschillende trainingen gehouden voor journalisten in onder andere basistechnieken, storytelling, fotoredactie, multimedia en journalistieke ethiek. Lees meer

Extra project 2009 – € 2.290.00,- – Twenty Ten

In 2010 vond in Zuid-Afrika het WK Voetbal plaats, een mooie gelegenheid om Afrika positief onder de aandacht te brengen, door de Afrikanen zelf. Voor het project Twenty Ten werden 140 journalisten uit heel Afrika, persfotografen, multimediaproducenten, televisie- en radiomakers in 2009 getraind met behulp van workshops en online mentoren. De journalisten die tijdens hun training de beste reportages afleverden, deden mee aan de eindronde: dagelijks drie reportages maken tijdens het WK zelf. Ruim 150 professionele Afrikaanse journalisten - schrijvende journalisten, persfotografen, radiomakers, multimediaproducenten en (jeugd-)tv-makers - kregen trainingen om verhalen en reportages te produceren over alles wat met voetbal in Afrika te maken heeft. Een selectie deelnemers ging uiteindelijk naar Zuid-Afrika om over het eindtoernooi te berichten. Hun producten werden gedistribueerd in Afrikaanse en wereldwijde media en hun werk werd getoond in een boek, een rondreizende tentoonstelling, een website en een documentaire. Lees meer

Lees meer over World Press Photo >

Hoe zorgt World Press Photo voor het bevorderen van persvrijheid?

Fotocredit: Bas de Meijer, Hollandse Hoogte
  • World Press Photo wedstrijden
    Al bijna 60 jaar bevordert de fotowedstrijd de hoogste kwaliteitstandaarden in de fotojournalistiek. De fotowedstrijd slaat een brug tussen professionele fotografen en het grote publiek. De bekendmaking van de winnaars haalt krantenkoppen over de hele wereld, zodat een publiek van honderden miljoenen wordt geconfronteerd met de impact van fotojournalistiek.
  • World Press Photo tentoonstellingen
    Alle winnende beelden worden verzameld in een reizende tentoonstelling, die jaarlijks circa 45 landen aandoet. Meer dan drie miljoen mensen bezoeken de 100 verschillende tentoonstellingslocaties om de foto’s te bekijken.
  • World Press Photo educatie
    World Press Photo moedigt het talent en de passie aan van fotojournalisten die bijzondere verhalen vertellen; verhalen die onze ogen kunnen openen en een ander licht werpen op de wereld om ons heen. World Press Photo brengt dit alles samen. Zij trainen fotografen en brengen ze met elkaar in contact zodat ze hun verhalen kunnen delen.
Speel mee en steun goede doelen ›