Amref Flying Doctors & PharmAccess: M-Hakika |€ 9.950.000

Voor te veel mensen in Afrika is gezondheidszorg een luxe. Laat staan góede gezondheidszorg. Tegelijkertijd is er ook veel vooruitgang. De opkomst van de mobiele telefoon heeft tot een ongekende revolutie geleid. Iedereen staat met elkaar in verbinding én is te bereiken. 93% van alle volwassenen maakt gebruik van een mobiele telefoon en 17 miljoen Kenianen, 85% van de volwassen bevolking, gebruikt M-Pesa. Hiermee kunnen ze via hun mobiele telefoon direct geld overboeken, sparen en opnemen.

Nu is de tijd gekomen om deze revolutie door te trekken naar de gezondheidszorg. Dat is de droom van Amref Flying Doctors & PharmAccess. Die droom heet M-Hakika: goede zorg en geld direct beschikbaar voor vrouwen en hun gezinnen via de mobiele telefoon. M-Hakika brengt kennis, kwaliteit en financiering van gezondheidszorg op een slimme manier bij elkaar, rondom een mobiele zorgportemonnee. We zetten bewust de vrouw centraal. Zij draagt de zorg over het gezin en is nu het meest kwetsbaar.

Met de mobiele zorgportemonnee kunnen vrouwen (samen) sparen en betalen voor zorg, en worden ze aangesloten op verzekeringen en donorprogramma’s die hen nu niet bereiken. Met als belangrijkste effect dat zij de mogelijkheid krijgen om zelf beslissingen te nemen over de gezondheid van hun gezin. Zij kunnen zelf kiezen waar ze behandeld willen worden, op basis van informatie over de kwaliteit van klinieken en ziekenhuizen. Aangesloten artsen en verpleegkundigen op het platteland van Kenia en in de sloppenwijken van Nairobi krijgen toegang tot de laatste medische kennis, informatie over aankomende malaria-uitbraken en ondersteuning van specialisten.

Door een kritische massa van 200.000 vrouwen in Kenia direct toegang te geven tot goede zorg wordt een vliegwiel in gang gezet naar goede zorg voor iedereen in Afrika.