Oxfam Novib - Internet Now!

Fotocredits: James Akena
Fotocredits: James Akena

Oxfam Novib droomt ervan dat iedereen in Afrika toegang heeft tot goed en betaalbaar internet, waardoor er werkgelegenheid en inkomen wordt gecreëerd.  Daarom heeft zij het lokale, onafhankelijke telecombedrijf ‘Sinfa’ in Noord-Oeganda opgericht. De doelstelling van Sinfa is om internetcentra in afgelegen dorpen te plaatsen zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van goed en goedkoop internet. Het businessmodel van deze onderneming is schaalbaar en kan dus ook worden toegepast in andere Afrikaanse landen. In 2012 ontving Oxfam Novib ruim 7 miljoen euro voor dit droomproject.

Achtergrond

Er is een direct verband tussen de toegang tot internet en de sociale en economische ontwikkeling van mensen. De Verenigde Naties kwalificeren toegang tot internet als basisrecht voor ieder mens. Echter, in veel landen, zoals Oeganda, is de toegang tot internet nog zeer beperkt. De internetkloof wordt in Oeganda in stand gehouden door de hoge kosten voor internetaansluitingen. Die bedragen per maand 600% van een gemiddeld inkomen in Oeganda. Ter vergelijking: in Nederland is dat 1%.

Voor de huidige internetaanbieders is het niet aantrekkelijk om te investeren in afgelegen gebieden met een beperkte infrastructuur en stroomvoorziening. De bewoners kunnen zich geen computers veroorloven, laat staan een duur internetabonnement. Ook hebben zij weinig ervaring met en kennis van het werken met computers. In deze markt kunnen de prijzen voor internet in afgelegen gebieden alleen omlaag door te concurreren met alternatieven op basis van een nieuw aanbod: draadloos internet op zonne-energie.

Aanpak

Oxfam Novib richt speciale containers in als computercentra met energiezuinige computers die werken op zonne-energie. Deze centra staan in afgelegen dorpen en zijn door middel van een draadloos netwerk met de rest van de wereld verbonden. Sinfa biedt in de computercentra verschillende diensten aan, zoals microwork. Microwork is werk dat eenvoudig via internet en op grote afstand gedaan kan worden, zoals het vullen van databases van grote bedrijven.

Stand van zaken

Sinds december 2012 staat een goed werkend ‘super internetcentrum’ met 75 werkplekken bij de universiteit in de stad Gulu. Hier werken niet alleen (ex-)studenten maar ook lokale bewoners. Daarnaast zijn inmiddels in twintig dorpen internetcentra geplaatst, met vijf tot tien leer- en werkplekken, die verbonden zijn met highspeed breedbandinternet. Hier hebben mensen basiscomputertraining  gekregen en inmiddels hebben 500 jongeren een inkomen verdiend met microwork. Dit werk betaalt ongeveer vijf dollar per dag, in een gebied waar werkeloosheid onder jongeren ongeveer 80% is.

De internetcentra in de kleine dorpen fungeren tevens als internetcafé en een aantal bieden al de mogelijkheid van ‘mobile money’ services, skype gesprekken en secretariële diensten zoals kopiëren. Ook vluchtelingen uit Zuid-Sudan hebben gebruik gemaakt tijdens hun (tijdelijke) verblijf in vluchtelingenkampen die in de buurt staan van de internetcentra.

Kennis delen en tijd besparen

Sinfa heeft tevens een agrarisch informatieplatform opgezet, OctionX genaamd. Op dit online platform kunnen boeren hun producten verhandelen en kennis vergaren over bijvoorbeeld nieuwe landbouwtechnieken of inzicht krijgen in de marktprijzen voor hun producten. Daarnaast kunnen ze online direct met collega’s kennis en ervaringen uitwisselen om de beste prijs voor hun producten te krijgen. Ze hoeven hierdoor geen grote afstanden meer af te leggen om met handelaren en distributeurs te onderhandelen.

Optimaal functionerende centra

Door technische, logistieke en procedurele uitdagingen die gepaard gaan met het opzetten van een bedrijf in Oeganda, kost de uitrol van de centra meer tijd dan oorspronkelijk verwacht.
De belangrijkste focus is momenteel dat de geplaatste centra optimaal functioneren om de duurzame inkomstenstroom voor Sinfa te garanderen. Op die manier kan het netwerk van computercentra met eigen inkomsten steeds verder worden uitgebreid.

Onder het optimaliseren  van de centra valt bijvoorbeeld dat Sinfa sinds juni 2014 is aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk. Door het veel snellere internet zijn de opbrengsten uit microwork sindsdien verdubbeld en het aantal werkplekken en -uren is uitgebreid.

Meer centra

In de komende jaren zullen steeds meer nieuwe centra worden bijgeplaatst. Om het voortbestaan van de sociale onderneming Sinfa te garanderen, is de uitdaging om voldoende inkomsten te genereren in de kleine centra. De inkomsten uit het super internetcentrum dekken nu deels de kosten van de centra in de rurale gebieden. De oorspronkelijke doelstelling is om in totaal 100 internetcentra te plaatsen.