Sea Shepherd - Stop de stroperij in de Zuidelijke Oceaan

Het is de missie van Sea Shepherd om de diersoorten en ecosystemen in onze oceanen te beschermen en te behouden. Lange tijd is de afgelegen, koude en ruige Zuidelijke Oceaan bij Antarctica buiten schot gebleven, maar inmiddels zijn stropers en vissers hard op weg ook dit gebied – dat een enorme mariene rijkdom kent -  te plunderen. De droom van Sea Shepherd is om de stroperij in de Zuidelijke Oceaan te beëindigen. Sea Shepherd ontving in 2015 7,5 miljoen euro voor dit Droomfondsproject. Ook de Zweedse en Engelse Postcode Loterijen dragen bij, waarmee Sea Shepherd in totaal een bijdrage ontvangt van € 8,3 miljoen.

Fotocredits: Gerard Wagemakers / Sea Shepherd Global

Achtergrond

Illegale visserij en overbevissing vormen een grote bedreiging voor de gezondheid van onze oceanen. De wereldwijde vispopulaties in onze oceanen kampen met ernstige achteruitgang. De noodzaak om overbevissing en illegale visserij te beëindigen is urgent.

In de Zuidelijke Oceaan vinden handhaving en controle niet of in zeer beperkte mate plaats, waardoor illegale vissers vrijwel ongestoord hun gang kunnen gaan. Daders van illegale en ongereguleerde visvangst in dit gebied lopen nu weinig risico en hebben veel te winnen. De pakkans is klein vergeleken met de enorme winsten die kunnen worden gemaakt.

Sea Shepherd heeft de afgelopen jaren bewezen dat hun aanwezigheid in dit soort gebieden een gunstig effect heeft op het tegengaan van illegale jacht en visserij. Dit is in 2014 bevestigd in een uitspraak van het Internationale Hof van Justitie die de illegaliteit van de walvisvangst door Japan bekrachtigt. Sea Shepherd leverde hiervoor essentieel bewijs.

Aanpak

Sea Shepherd werpt zich op om in de Zuidelijke Oceaan als waakhond op te treden, zodat illegale en ongereguleerde vissers worden afgeschrikt of geïdentificeerd, waarbij bewijs van hun illegale handelingen kan worden verzameld. De organisatie zal bij de patrouilles en het verzamelen van bewijs samenwerken met internationale organisaties en regeringen. Sea Shepherd heeft al samengewerkt met onder andere Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Duitsland, Frankrijk, Guatemala, Hong Kong, Honduras, Italië, Kaapverdië en Senegal.

Om haar werk goed te doen heeft Sea Shepherd een schip nodig dat sterk en snel genoeg is voor de omstandigheden in de Zuidelijke Oceaan. Tevens moeten zij met het schip effectief kunnen patrouilleren en – indien nodig – stropers kunnen achtervolgen. De bijdrage van de loterij maakt de aanschaf van een nieuw schip  mogelijk.

Het schip zal worden uitgerust met een innovatief en experimenteel hybride, energiezuinig, motorsysteem. Deze technologie is met succes toegepast in havensleepboten, maar nog niet bij langeafstand schepen. Bij succes van toepassing op een patrouilleschip wordt het gebruik van hybride aandrijfsystemen bij andere schepen gestimuleerd, hetgeen een belangrijke impuls zal geven aan het verminderen van de brandstofverbruik en daarmee het beperken van de CO2-uitstoot van de scheepvaartindustrie.

Stand van zaken

Sea Shepherd heeft een goede partij gevonden voor de bouw van het schip. De bouw loopt volgens schema. De romp is klaar, de aluminium opbouw is geplaatst, het schilderwerk is afgerond, de motoren zijn geplaats en alle compartimenten zijn afgetimmerd. Het schip is al te water gelaten voor de allerlaatste werkzaamheden. De officiële oplevering staat gepland voor september 2016. Eind 2016 zal het schip naar verwachting haar eerste campagne voeren. Begin 2016 heeft Sea Shepherd een wedstrijd uitgeschreven voor de naam van het schip. Uit zo’n 1.400 inzendingen is de naam ‘Ocean Warrior’ als winnende naam uit de bus gekomen.