Postcode Lottery Green Challenge

NIEUWS

Twee Nederlandse groene start-ups maken kans op 500.000 euro in Postcode Lottery Green Challenge

De Nederlandse duurzame start-ups PHYSEE uit Delft en Ioniqa Technologies uit Eindhoven staan in de finale van de tiende editie van de Postcode Lottery Green Challenge en maken kans €500.000 te winnen om hun ondernemersplan te realiseren. Lees meer

Volg 14 september live de finale!

Het einde van de grootste wedstrijd op het gebied van duurzaamheid is in zicht. Wie wint er €500.000,- voor zijn bedrijfsplan? Je ziet het morgen LIVE vanaf 12:30 uur op greenchallenge.info

Postcode Lottery Green Challenge

Postcode Lottery Green Challenge

De Nationale Postcode Loterij organiseert sinds 2007 jaarlijks de Postcode Lottery Green Challenge. Dit is de grootste, jaarlijkse internationale wedstrijd voor jonge duurzame ondernemers die de wereld beter en duurzamer willen maken. Met de Postcode Lottery Green Challenge wil de Postcode Loterij ervoor zorgen dat baanbrekende duurzame oplossingen om CO2 uitstoot te verminderen daadwerkelijk ontwikkeld worden en op de markt komen. De deelnemer met het beste ondernemersplan wint 500.000 euro om zijn of haar ondernemersplan binnen twee jaar te realiseren. Daarnaast is er een tweede prijs van 200.000 euro.

Hoe gaat de wedstrijd in zijn werk?

Deelnemers van over de hele wereld kunnen ieder jaar van begin maart tot begin juni hun groene ondernemersplan inzenden via de website www.greenchallenge.info. Nadat de inschrijfperiode is gesloten buigt een pre-jury zich over de inzendingen en maakt midden augustus bekend welke vijf startups doorgaan naar de finale. Tijdens deze finale presenteren de vijf finalisten hun ondernemingsplan aan een internationale vakjury, pers en publiek en weten we welke groene ondernemer 500.000 euro wint om zijn of haar startup verder te helpen.

Winnaars van de Postcode Lottery Green Challenge

Winnaar Jurriaan Ruys Postcode Loterij Green Challenge 2015

2015:
Jurriaan Ruys (Nederland) werd door de jury gekozen als winnaar van de Green Challenge 2015. Zijn bedrijf Land Life Company heeft een technologie ontwikkeld om in zeer droge gebieden op effectieve wijze natuurherstel te realiseren. De biologisch afbreekbare Cocoon-incubator helpt stekjes te overleven met water en beschutting, en breekt vervolgens af tot substraat en voeding voor de bomen. Bewatering en onderhoud zijn niet nodig.


2014:
Arthur Kay (Verenigd Koninkrijk) won de achtste editie van de Green Challenge met Bio-bean: zijn bedrijf dat biobrandstoffen wint uit koffiedik: biodiesel en brandbare bio pellets. Deze biobrandstoffen zijn te gebruiken voor de energievoorziening van gebouwen en transportsystemen. Bio-bean speelt in op de behoefte aan schone, goedkope, lokale energie en een verantwoorde inzameling en verwerking van afvalstoffen.


2013:
Ginger Dosier (Verenigde Staten) won de wedstrijd in 2013. Zij won 500.000 EUR voor haar revolutionaire productieproces voor bakstenen. Haar bedrijf BioMason ontwikkelde een proces dat gebruik maakt van natuureigen bacteriën, een duurzaam alternatief voor het bestaande, vervuilende proces dat wereldwijd zorgt voor hoge CO2-uitstoot. Deze bio-bakstenen harden uit op kamertemperatuur en hoeven niet op 1100 °C te worden afgebakken.


2012:
Molly Morse (Verenigde Staten) was de winnares in 2012. Ze kreeg 500.000 euro om haar veelbelovende groene ondernemersplan te realiseren. Haar bedrijf, Mango Materials, gebruikt bacteriën om methaangas te veranderen in betaalbaar, biologisch afbreekbaar plastic.


2011:
Nick Christy (Australië) was de winnaar van de vijfde editie van de Green Challenge. Zijn Water Recycling Shower verlaagt het water- en energieverbruik bij het douchen en de bijbehorende kosten met 70% door het water naar behoefte op te warmen en het voor hergebruik te steriliseren, zonder dat dit ten koste gaat van de hygiëne of het doucheplezier.


2010:
Scot Frank (Verenigde Staten) won in 2010 de hoofdprijs met de SolSource, een betaalbare draagbare zonnecollector. De SolSource is een licht, opvouwbaar apparaat dat zonne-energie gebruikt om te koken, warmte en licht te genereren en mobiele telefoons op te laden.


2009:
In 2009 won ondernemer Dean Gregory (Verenigd Koninkrijk) de eerste prijs met de RidgeBlade, een betaalbare dakturbine die windenergie opwekt bij weinig wind. De turbine is zowel geschikt voor installatie op woonhuizen in de stad als op kwetsbare locaties zoals natuurreservaten.


2008:
In 2008 won de 23-jarige Eben Bayer (Verenigde Staten) de wedstrijd met zijn revolutionaire bouwmateriaal Mushroom Materials©. Bayer en zijn team bij Ecovative vonden verpakkingsmateriaal uit dat gemaakt is van biologisch afval en behandeld met een speciale schimmel, ter vervanging van het vervuilende styrofoam (piepschuim). Inmiddels worden alle servers van Dell binnen Amerika hierin vervoerd en werken ze samen met SealedAir. Ook leveren ze ondertussen meubilair en isolatiemateriaal.


2007:
In 2007 werd de hoofdprijs van 500.000 euro door juryvoorzitter Sir Richard Branson uitgereikt aan de eerste winnaar, Igor Kluin (Nederland). Igor Kluin is de uitvinder van de Qbox, een systeem waarmee mensen lokaal hun eigen energie kunnen opwekken uit hernieuwbare energiebronnen.