200.000 basisschoolleerlingen maken massaal herrie

Op donderdag 10 maart doen ruim 200.000 basisschoolleerlingen in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika mee aan de actie 'Wij trekken aan de bel'. Met behulp van toeters, bellen én hun stem maken ze één minuut herrie op 770 schoolpleinen. Zo vragen ze aandacht voor meer dan 23 miljoen leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden die níet naar school kunnen of mogen. Een deel van de leerlingen maakt herrie in Safaripark Beekse Bergen waar 21 basisscholen samenkomen voor het grootste educatieve schoolreisje ter wereld.

Recht op onderwijs

Ieder kind moet naar school kunnen. Onderwijs is een recht, géén privilege.  Dat is ook vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Toch is de praktijk vaak anders, zéker voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Hoe dat komt? De school is te ver of niet toegankelijk, kinderen worden geweigerd, leerkrachten missen de benodigde kennis en speciaal lesmateriaal en ouders hebben dikwijls geen geld voor school.

Samen met de ‘herrieschoppers’ wil het Liliane Fonds een stem aan deze kinderen geven.

Poging tot wereldrecord

Niet alleen op schoolpleinen maar ook in Beekse Bergen laten kinderen zich op 10 maart horen. Daar doen 21 scholen, in samenwerking met originele-schoolreisjes.nl, een poging tot wereldrecord ‘grootste educatieve schoolreisje’. Het huidige record van 2013 staat op 1872 kinderen en begeleiders. Aan onze recordpoging doen 3073 kinderen en begeleiders mee. Om 10.30 uur zingen ze uit volle borst het actielied en maken daarna één minuut lang een daverend kabaal. Vanzelfsprekend wordt ook voor oordopjes gezorgd!

Bekijk hier het actielied 'Herrie op het plein':


Extra support van bekende Nederlanders

Op verschillende schoolpleinen en in Safaripark Beekse Bergen moedigen bekende Nederlanders de kinderen aan. Om een paar te noemen: Kees Tol, Tako Rietveld, Safa en docent Bart van Morselt van tv-programma Brugklas, Jaap Jongbloed,  Addy van den Krommenacker, Jan Slagter en Wijnand Stomp. Ook parlementariërs, wethouders en burgemeesters komen op 10 maart in actie.