World Food Programme en Hanna Verboom strijden samen tegen honger in Darfur

Het bereiden van een maaltijd. Voor ons zo veilig en eenvoudig. Maar niet voor veel vrouwen in Darfur. Iedere dag riskeren miljoenen vrouwen en meisjes hun gezondheid en veiligheid tijdens de bereiding van maaltijden voor hun gezinnen. Gebrek aan brandstof en vooral brandhout, is een minder bekend, maar serieus probleem.  Daarom heeft het Verenigde Naties World Food Programma (WFP) mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij samen met actrice Hanna Verboom de ‘a recipe for Zero Hunger’ campagne gelanceerd.

Door de aanhoudende droogte in het conflictgetroffen Darfur, is de voorraad brandhout beperkt. Aangezien voornamelijk vrouwen en meisjes verantwoordelijk zijn voor het bereiden van maaltijden, besteden zij een groot deel van de dag aan het verzamelen van brandhout in onveilige gebieden. Hier is het risico op (seksueel) geweld groot. Daarnaast lopen ze thuis gevaar door het inademen van schadelijke gifstoffen, die ontstaan door urenlang te koken op open vuur in slecht geventileerde ruimtes. Koken in Darfur is niet alleen een gevaarlijk, maar het kost ook veel tijd. Hierdoor houden vrouwen en meisjes weinig tijd over om te werken en geld te verdienen.

Verminderen van afhankelijkheid 

De campagne ‘a recipe for Zero Hunger’ wil aandacht vragen voor het SAFE (Safe Access to Fuel and Energy) programma in Darfur. Het SAFE programma focust zich op het verminderen van de afhankelijkheid van brandhout. Daarnaast bieden zij nieuwe middelen, kennis en vaardigheden aan die de risico’s, die gerelateerd zijn aan het verzamelen van hout, verminderen en de vrouwen in Darfur helpen een meer onafhankelijk en stabieler bestaan op te bouwen.

“Hun verhalen verdienen het om verteld te worden”

Actrice en zakenvrouw Hanna Verboom bezocht WFP in Darfur om de vrouwen te ontmoeten die deelnemen aan het SAFE programma. Zij was erg onder de indruk.

Ik had het geluk om tijd door te brengen met de vrouwen en meisjes uit het dorp Shagra, die deelnemen in het SAFE programma van WFP. Ik werd geïnspireerd door hun positieve blik op het leven, ondanks de risico’s en gevaren waar zij vaak mee te maken krijgen tijdens de bereiding van maaltijden voor hun families. De wil om te leven en te lachen overwint alles. Daarom wil ik deze boodschap verspreiden. Hun verhalen verdienen het om verteld te worden.”

Wat is uw ingrediënt voor een wereld zonder honger?

De ‘a recipe for Zero Hunger’ campagne roept iedereen op om het verhaal van de vrouwen in Darfur en het belang van het SAFE programma te delen en mee te denken over een oplossing voor een wereld zonder honger. Deel uw ingrediënt voor een wereld zonder honger via: arecipeforzerohunger.nl

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

Al sinds 2004 ontvangt WPF jaarlijks een bijdrage van de Postcode Loterij. Mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen zij voedselhulp leveren waar dit het meest noodzakelijk is.  

Steun onze goede doelen en speel mee ›