Al ruim 1.600 ouderen computeren dankzij de hulp van jongeren

Ruim 1.600 ouderen hebben sinds 2010 hun eerste digitale stappen gezet met hulp van 1.000 jongeren. Dit gebeurt via Samen Online, een speciale computer- of tabletcursus voor senioren, gegeven door jongeren die een ICT-opleiding volgen aan het ROC. Inmiddels zijn Samen Online cursussen te vinden op 20 plaatsen in het land, van Almelo tot Rotterdam en van Alkmaar tot Vlissingen. Het vernieuwende aan deze aanpak is dat jong en oud, die elkaar in het dagelijks leven nauwelijks tegenkomen, niet alleen leren computeren en lesgeven, maar ook op andere vlakken van elkaar leren.

Samen Online Nederland is een initiatief van Skanfonds en Stichting DOEN, mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, en uitgevoerd door Xina, projectbureau voor de sociale sector. Samen Online heeft als doel de generatiekloof te verkleinen door middel van computerlessen.

In 2010 begonnen de eerste Samen Online computerlessen in Zoetermeer en Amersfoort. 92% van de oudere cursisten (gemiddeld 71 jaar en 70% vrouw) heeft bij aanvang geen tot nauwelijks ervaring met computers. Drie maanden na afloop van de cursus is 84% van de ouderen regelmatig op het internet te vinden en geven ze bijna allemaal aan hun computerangst te hebben overwonnen. Gemiddeld geven de ouderen de cursus een 8.

“Bedankt! Eindelijk kan ik zonder bibbers achter de computer zitten!” – oudere cursist

De kracht van een Samen Online cursus zit in de intensiteit (2 tot 3 maal per week), de persoonlijke begeleiding (1 jonge docent op 2 ouderen) en de vele praktijkoefeningen. Maar vooral in het contact tussen jong en oud. De twee leeftijdsgroepen krijgen door het intensieve contact meer zicht op elkaars leven en daardoor ook meer begrip voor elkaar. Na afloop van de cursus zegt de helft van de ouderen en jongeren een positiever beeld te hebben van de andere leeftijdsgroep.

"Ze weten niet eens wat een muis is. De helft van de tijd ligt hij op z’n kop”. – jonge docent

Maar niet alleen de ouderen leren. Ook de jongeren doen dankzij Samen Online nieuwe vaardigheden op die hen later helpen bij hun studie en op de arbeidsmarkt. Deze ROC leerlingen ICT (gemiddeld 17-20 jaar en 97% man) leren onder meer presenteren, beter communiceren, klantgericht werken, en aandacht en begrip tonen. Allemaal competenties die zij tijdens hun studie moeten ontwikkelen. Ook leren ze dat zij iets waardevols kunnen betekenen voor een ander, verantwoordelijkheid nemen, leiding geven en, vooral, geduldig zijn. Gemiddeld beoordelen de jongeren de cursus met een 7,3.

Ik moet altijd glimlachen als ik leerlingen hoor klagen dat hun lesplan is mislukt omdat ouderen hun huiswerk niet hebben gemaakt.” – ROC docentZelf aan de slag?

Het landelijk stimuleringsproject wordt nu afgerond. Voor wie ook een Samen Online cursus wil beginnen, zijn informatie, tips en middelen te vinden op www.samenonlinenederland.nl. Daar is ook een filmpje te zien waarin jonge docenten hun ervaringen delen en kan een inspiratieboekje gedownload worden.

“Je oefent wel in de klas, maar hier is het anders. Hier ben je de docent. En dan zie je die ouderen die niet eens wisten hoe je een computer aan moet zetten. Die zitten nu op Facebook met hun kleinkinderen. Dat heb ik ze geleerd. Nou, dat is best tof!” – ROC leerling