BN'ers en 81.000 scholieren maken broodnodige herrie

Op donderdag 14 maart trekken circa 81.000 basisscholieren één minuut aan de bel. Ook tal van bekende Nederlanders nemen aan die landelijke actie deel, onder wie Dieuwertje Blok, Jan Slagter, Jaap Jongbloed, Erica Terpstra, Henkjan Smits, Tooske en Bastiaan Ragas en Jetta Klijnsma. Zo vragen de herriemakers aandacht voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Voor deze kinderen is onderwijs geen vanzelfsprekend recht. Negentig procent van hen gaat niet naar school.

Millenniumdoel
In 2000 maakten Nederland en 188 andere VN-lidstaten de afspraak dat in 2015 alle kinderen onderwijs moeten kunnen volgen. Een mooi millenniumdoel, maar afspraken moet je ook nakomen. Dat leren we onze kinderen – thuis en op school. Daarom laten kinderen de wereld op 14 maart horen dat ook leeftijdgenoten elders onverminderd recht op onderwijs hebben. Intussen zit het Liliane Fonds niet stil. In 2012 konden ruim 43.000 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden dankzij hulp van het Liliane Fonds naar school en dagopvang of een cursus of training volgen.

Groeiende deelname aan actie
In 2012 telde de actie 'Wij trekken aan de bel' ruim 40.000 deelnemende kinderen; volgende week op 345 scholen meer dan het dubbele aantal.

Bekende Nederlanders
Naast de eerdergenoemden laten op 14 maart ook de volgende bekende Nederlanders zich horen: pianist Cor Bakker, dj/presentator Hans Schiffers, acteur/presentator Bert Kuizenga, hockeyster Maartje Paumen, presentator Ron Boszhard, zanger Ben Cramer, presentatrice Martine van Os, sporter Kees-Jan van der Klooster, adviseur gehandicaptenbeleid en Mis(s) Nederland 2007 Reni de Boer, journalist en Ambassadeur Onbeperkt Nederland 2008 Monique Wijnen en cabaretier Jan Jaap van der Wal.

Naar school in Afrika
Voor elke basisschool die meedoet, gaat 250 euro naar schoolprojecten in Afrika. Dit geld komt uit de bijdrage die het Liliane Fonds krijgt van de Nationale Postcode Loterij.