Betere toekomst begint bij kinderboeken

Save the Children

Lezen is voor kinderen in Nederland vanzelfsprekend, maar ook Afghanistan kent van oorsprong een rijke literaire traditie. Verhalen zijn weliswaar van generatie op generatie overgedragen, maar veel Afghaanse kinderen hebben nog nooit een boek ingezien. De Taliban heeft het merendeel van deze boeken vernietigd tijdens de jarenlange, gewapende conflicten en daarmee is een grote wond geslagen in de Afghaanse cultuur. Met steun van deelnemers van de Nationale Postcode Loterij laat Save the Children maar liefst 2,6 miljoen kinderen en hun families weer lezen in Afghanistan.

Boeken kleuren de levens van lezers en zetten hun vooruitgang blijvend in gang. Kinderen die van jongs af aan lezen, hebben een groter begrip en een ruimere woordenschat dan niet-lezers. Vaardige lezers kunnen betere keuzes maken voor hun gezondheid, ze ontwikkelen zich sneller, volgen een hogere opleiding en hebben meer kans op een baan. Een heel land vaart er wel bij.

Activiteiten

Save the Children weet dat een betere toekomst begint bij het lezen van goede kinderboeken. Het brengt een land onomkeerbaar in een opwaartse spiraal. Daarom bezorgen wij Afghaanse kinderen, met steun van de Nationale Postcode Loterij, boeken en vergroten we hun leesvaardigheid. Save the Children werkt hiervoor samen met Afghaanse schrijvers, uitgevers en docenten. Wij begeleiden hen om  kinderen te leren lezen. Bovendien krijgen scholen boekenpakketten cadeau met tachtig verschillende kinderboeken, en er verschijnen bibliotheekjes in duizenden gemeenschappen, bij mensen thuis. Zo krijgt Afghanistan een hernieuwde leescultuur en kan het verder bouwen op de rijke poëtische en literaire geschiedenis die verloren ging. Miljoenen Afghanen genieten weer van een boek.

De Nationale Postcode Loterij steunt dit project met een financiering van € 2.085.750.