Bizon eindelijk weer terug in Europa

Rewilding Europe - bizonsproject. Beeld: Staffan Wildstrand
Rewilding Europe - bizonsproject. Beeld: Staffan Wildstrand

Rewilding Europe en haar partnerorganisatie WWF Roemenië hebben op 17 mei 20 bizons uitgezet in het Tarcu-gebergte in Roemenië. De dieren zijn lang weggeweest, maar maken nu een comeback.

De uitzetting is heel bijzonder, want het is nog niet eerder gebeurd dat er zoveel bizons tegelijkertijd werden losgelaten in een gebied waar ze in het verleden vaak voorkwamen. In de komende jaren krijgen deze dieren er meer soortgenoten bij. Dit unieke project is mede mogelijk dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij aan Rewilding Europe.

Rewilding Europe - bizonsproject. Beeld: Staffan Wildstrand
Rewilding Europe - bizonsproject. Beeld: Staffan Wildstrand

De Europese bison of wisent, ook wel 'de koning van het woud' genoemd, is het grootste wilde zoogdier in Europa. Ooit struinde de bizon over een groot deel van ons continent, maar door de jacht is het dier helaas uitgestorven in het wild in 1927. Sindsdien zijn er via diverse fokprogramma's weer mondjesmaat bizons bijgekomen. Wereldwijd leven er nog 5.046 Europese bizons in het wild, wat hen nog zeldzamer maakt dan de zwarte neushoorn.

Grootste zoogdieren nog steeds kwetsbaar
Bizons zijn heel belangrijk voor onze ecosystemen in de open en halfopen landschappen; een groot deel van Europa's biodiversiteit is afhankelijk van het grazen van grote planteneters. Door het uitzetten van de bizons worden ze weer een met het ecosysteem. Frans Schepers, managing director van Rewilding Europe: "Dit initiatief toont aan dat er grote kansen liggen voor het terugkeren van wilde dieren in Europa. Het is hartverwarmend om te zien hoe de Armenis-gemeenschap reageert op de terugkeer van dit prachtige dier. Rewilding Europe wil een grote bijdrage doen aan de comeback van de bizons, de grootste zoogdieren in Europa, die nog steeds als kwetsbare soort op de IUCN-lijst staan."