Centrum Kinderhandel Mensenhandel opent haar deuren

In Nederland is de hulp aan slachtoffers van kinderhandel en mensenhandel sterk versnipperd en ontoereikend. Kinderen, jongeren en volwassenen die met deze traumatische ervaring kampen, krijgen daardoor niet de hulp die ze zo hard nodig hebben. Daar wilden Fier en Terre des Hommes wat aan doen. En dat was mogelijk dankzij de bijdrage van de deelnemers van de Postcode Loterij.

Centrum Kinderhandel Mensenhandel is geopend
Centrum Kinderhandel Mensenhandel is geopend

Maandag 27 oktober opende het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. In dit centrum wordt alle kennis en expertise gebundeld zodat de strijd tegen mensenhandel daadkrachtiger en efficiënter gevoerd kan worden. Slachtoffers van mensenhandel kunnen – voor korte en langere periode – worden opgevangen in het centrum. Zij krijgen hulp om onder andere aangifte te doen, een verblijfsvergunning aan te vragen of om de terugkeer naar het land van herkomst zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Slachtoffers niet langer op de vlucht

‘Dat we nu het CKM kunnen openen is een droom die uitkomt’, zegt Fier-directeur Linda Terpstra. ‘We hebben hier keihard en met veel enthousiasme aan gewerkt. Het belangrijkste is dat slachtoffers van mensenhandel niet langer op de vlucht hoeven. Met het CKM maken we het onzichtbare zichtbaar. Dat er meer mensen zijn die zich druk maken over deze problematiek, blijkt uit de steun die we hebben gehad van partners en sponsoren. Die steun sterkt ons, en daar willen we hen graag voor bedanken.’

De Postcode Loterij schonk in 2013 ruim drie miljoen euro aan Terre des Hommes en Fier voor het Centrum Kinderhandel Mensenhandel.

Meer informatie over het Centrum Kinderhandel Mensenhandel is te vinden op www.ckm-fier.nl.

Opening Centrum Kinderhandel Mensenhandel