Dankzij u: de walvissen winnen!

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft op 31 maart gesproken: Japan moet zijn walvisvaart voor ‘wetenschappelijke doeleinden’ in de wateren rond Antarctica per direct staken. Geweldig nieuws voor de vinvissen, bultruggen en andere walvissen. Geweldig nieuws ook voor Sea Shepherd: de onvermoeibare actiegroep die al bijna veertig jaar op volle zee strijdt tegen de jaarlijkse walvismoord. Met steun van iedereen die meespeelt in de Postcode Loterij.

Fotocredits: Barbara Veiga / Sea Shepherd

Altijd actie

Sea Shepherd werd in 1977 opgericht door de Canadese natuurbeschermer Paul Watson. Hij koos voor opvallende manieren van actie voeren, zoals het met onschadelijke verf bespuiten van babyzeehondjes, waardoor hun witte bont waardeloos werd voor jagers. Sea Shepherd hindert walvisvaarders door hun schepen tussen de walvissen en de harpoenschepen te sturen. Of door vlak achter het verwerkingsschip te varen, dat daardoor geen walvissen aan boord kan hijsen. Zo wist Sea Shepherd de afgelopen tien jaar zo’n vijfduizend walvissen te redden van de slacht. En brachten ze de gruwelijke walvisjacht steeds weer in het nieuws.

Strijd gaat door

Natuurlijk is Sea Shepherd blij met het vangstverbod voor Japan. Geert-Jan Vons, algemeen directeur van Sea Shepherd Nederland: ”De uitspraak van het hoogste gerechtshof ter wereld bevestigt de rechtvaardigheid van al onze acties tegen de Japanse walvisvaart in het Antarctisch walvisreservaat.”

Overigens is de strijd nog niet gestreden. IJsland en Noorwegen blijven de commerciële walvisvangst, ondanks een moratorium, voortzetten. Sea Shepherd blijft, zolang dat nodig is, opkomen voor de walvissen.

Dankzij u...

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij heeft Sea Shepherd dit jaar een bijdrage ontvangen van € 900.000,-. Door mee te spelen met de Postcode Loterij steunt u het werk van Sea Shepherd en 89 andere goede doelen.

Meer over SEA SHEPHERD ›