Dankzij u: een veilig thuis voor tijgers en leeuwen

In steeds meer landen wordt het gebruik van wilde dieren in entertainment en circussen aan banden gelegd.  Dat betekent dat veel tijgers en leeuwen letterlijk op straat dreigen te raken. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan Stichting AAP een opvang voor deze tijgers en leeuwen bouwen in haar vestiging in Spanje.
Fotocredits: Stichting AAP/Godelieve Kranendonk
Fotocredits: Stichting AAP/Godelieve Kranendonk

Stichting AAP is een van de bijna honderd goede doelen die dit jaar een bijdrage krijgt van de Postcode Loterij. Tijdens het Goed Geld Gala op maandag 26 januari maakte de Postcode Loterij bekend dat zij dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij in 2015 ruim 312 miljoen euro kan schenken aan goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Stichting AAP ontvangt een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro voor de opvang van tijgers en leeuwen.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: “We zijn ongelofelijk blij met dit mooie bedrag! In tegenstelling tot wat onze naam doet vermoeden, vangt Stichting AAP niet alleen maar apen op. Wij trekken ons het lot aan van allerlei exotische zoogdieren die onze hulp hard nodig hebben. En daar horen ook tijgers en leeuwen bij. Zonder goede opvang wordt de handhaving van de regels ernstig gehinderd met afschuwelijke gevolgen. Dat kan Stichting AAP niet laten gebeuren.”

Opvang voor katachtigen

Stichting AAP vindt het een goede zaak dat er een einde komt aan het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie. Wilde dieren horen daar niet thuis. Helaas zijn de opvangmogelijkheden voor met name leeuwen en tijgers zeer beperkt, waardoor zij tussen wal en schip dreigen te vallen. Als er geen opvang beschikbaar is, belanden de dieren in de illegale handel, zitten ze noodgedwongen vast in een benauwde circuswagen of ze worden afgemaakt.
 
De urgentie is hoog en daarom heeft Stichting AAP al een eerste aanzet gedaan voor de opvang. Momenteel wordt gewerkt aan de eerste acht ruime verblijven voor grote katachtigen in de Spaanse vestiging. Hier is meer dan genoeg plek en het zachte klimaat is ideaal om leeuwen en tijgers onder te brengen. In de verblijven worden waterpoelen aangelegd voor de tijgers, er zijn voldoende schaduwrijke plekken en leeuwen kunnen uitrusten op een stel rotsen.

Meer dan alleen opvang

Stichting AAP biedt meer dan alleen opvang. De tijgers en leeuwen hebben veelal een akelig leven achter de rug, waarin ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken. Stichting AAP maakt de dieren weer gezond en waar mogelijk wordt er een nieuw, permanent onderkomen voor ze gezocht. Zo ontstaat er weer plek voor andere grote katten. Stichting AAP kan op deze manier een stuk van de wachtlijst wegwerken.

In de volgende video is te zien hoe Stichting AAP werd verrast door Quinty Trustfull:


Steun onze goede doelen en speel mee ›