Dankzij u stopt Amref meisjesbesnijdenis

De overgang van meisje naar vrouw is in Afrika een eeuwenoud, belangrijk en feestelijk ritueel. Helaas hoort meisjesbesnijdenis daar ook bij. Deze traditie is zinloos, pijnlijk en gevaarlijk. Amref Flying Doctors vindt dan ook dat dit moet stoppen. Samen met de Masai in Kenia en Tanzania op zijn zij op zoek gegaan naar alternatieve rituelen. Dankzij uw deelname is dat gelukt!

Dankzij uw steun is bij bijna 10.500 meisjes meisjesbesnijdenis voorkomen. Want met de Extra Projectbijdrage van € 2.580.000,- van de Postcode Loterij bedacht Amref Flying Doctors samen met de Masai in Magadi en Loitokitok (Kenia) een alternatief overgangsritueel. Het belangrijkste: de pijnlijke en ongezonde meisjesbesnijdenis is afgeschaft.

Hoewel meisjesbesnijdenis in veel landen verboden is, zijn 92 miljoen meisjes in Afrika besneden. Daar zijn veel gevaren aan verbonden. Niet alleen op korte termijn (infecties) maar ook op langere termijn, zoals de risico's van onvruchtbaarheid en zeer moeizame bevallingen.

Onderwijs staat op nummer 1
Onderwijs neemt nu een belangrijke plek in het alternatieve ritueel in. De meisjes krijgen drie dagen lang workshops over seks, zelfbewustzijn en mensenrechten. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan naar school gaan en het afmaken van een opleiding. De alternatieve ceremonie bestrijdt dus niet alleen de besnijdenis, maar ook schooluitval, tienerhuwelijken en -zwangerschappen. In samenwerking met Amref is de Keniaanse overheid momenteel bezig om voorlichting rondom meisjesbesnijdenis op school te geven.