Goede Dag op Texel- 30 augustus 2015

Vreemde vogels in het riet, levens redden op zee en modder tussen de tenen

Liet (65) uit Eersel tuurt door de verrekijker. “Ik zie een witte kwikstaart!”, roept ze verrast terwijl ze opkijkt uit de kijker die Gerrit van de Vogelbescherming zojuist in het gras heeft neergezet. Liet is samen met nog zo’n 40 andere deelnemers van de Postcode Loterij uitgenodigd voor de Goede Dag op Texel.

De Postcode Loterij organiseert jaarlijks samen met de goede doelen een Goede Dag. Op die manier willen zij samen iets terug doen voor de deelnemers en hen bedanken voor hun steun aan de 92 goede doelen. Op deze geheel verzorgde dag krijgt een select groepje winnaars een uniek inkijkje in het werk van een paar van deze goede doelen. Zo zagen de deelnemers op Texel met eigen ogen hoeveel goeds er dankzij hun loterijdeelname kan worden gedaan door onder andere Artsen Zonder Grenzen, De Vogelbescherming en de Waddenvereniging.

Lunch!

Na de overtocht met de veerboot naar Texel en een ritje met de bus, komen de deelnemers rond 12.30 uur aan in het museum van jutters en zeelui Kaap Skil. Daar staat een welverdiende lunch op ze te wachten. Veel van de deelnemers zijn voor dag en dauw vertrokken. Want tja, Texel is best een eind als je uit Rotterdam, Amsterdam en zelfs Brabant komt! Vincent en Sandra uit Heinenoord, nabij Rotterdam, vertrokken al om zeven uur. ‘Geen probleem hoor, we hebben ontzettend veel zin in deze dag’, aldus Vincent.

Artsen Zonder Grenzen

Iedereen neemt plaats en na een kort welkomstwoord wordt Erna van Artsen Zonder Grenzen voorgesteld. Erna is tropenarts en lid van het emergency team van Artsen zonder Grenzen, een team van ervaren hulpverleners die van de ene acute noodsituatie naar de andere reizen om hulpacties op te zetten en bestaande teams te ondersteunen. In de afgelopen acht jaar heeft zij noodhulp geboden in tal van landen. Van Congo-Brazzaville, Zimbabwe, Zuid-Sudan tot Nepal, Irak en Jordanië.

Vluchtelingen op zee

Tijdens deze lunchlezing vertelt Erna over de honderden vluchtelingen op de Middellandse Zee die zij de afgelopen maanden van medische zorg voorzag. Zij vertelt over mensen waarvan de situatie in het thuisland zo erbarmelijk is, dat zij bereid zijn hun leven- en dat van hun kind- te wagen voor de oversteek naar Europa. Schrijnende foto’s en verhalen komen voorbij van overvolle bootjes, bestemd voor max 50 man, met 360 personen aan boord. Erna vertelt over een wereld die ook ‘tweederangs’ passagiers kent: regelmatig treft het medische team van Artsen Zonder Grenzen bootjes aan waarbij ook nog eens tweehonderd mensen opeengepakt zitten onder de houten vloer. Erna: ‘Zij zitten daar soms wel 16 uur lang, met het hoofd tussen de benen. Met verkrampte ledematen. Als een bootje omslaat is er geen redden meer aan, ongeacht of je zwemmen kan. Om nog maar niet te spreken over de hete motor die zich in dezelfde afgesloten ruimte bevindt. Benzine en de menselijke huid zijn geen goede combinatie’, verzucht Erna over de vele brandwonden die zij voorbij zag komen. De groep luistert ademloos naar het verhaal. Mensen voelen ongeloof maar ook bewondering voor deze reddingswerkers. Sandra uit Heinenoord: ‘Je ziet het op tv, maar het is toch heel anders als je het van de goede doelen zelf hoort.’

Op vogelexcursie

Na dit indrukwekkende verhaal, is het tijd om de zinnen te verzetten. Een kort bezoek aan het openluchtmuseum van jutters en zeelui volgt waarna het volgende  goede doel zich presenteert: de Vogelbescherming. Natuurbeschermer Gerrit tovert twintig verrekijkers tevoorschijn en neemt de loterijdeelnemers mee natuurgebied Utopia in. In dit binnendijks vogelgebied aan de oostzijde van Texel leven bijzondere vogelsoorten. Gerrit deelt een grote kaart met tientallen vogeltjes uit. Nu eens zien wie de Grote Stern, Steltlopers en de Witte Kwikstaart als eerste ontdekt! Liet (65) uit Eersel heeft beet. Ze spot een Witte Kwikstaart. De lach verdwijnt gedurende de rest van de dag niet van haar gezicht. ‘Ik vind het ontzettend leuk! Ik ben met mijn goede vriend Frank vanochtend om 7 uur vertrokken vanuit Brabant, maar dat is het helemaal waard. En dat verhaal van Artsen Zonder Grenzen, wat was dat indrukwekkend.’ Liet speelt al een aantal jaren mee met de Postcode Loterij. Met twee loten. ‘Die steun aan de Postcode Loterij voelt goed’, vertelt ze. ‘Frank heeft nog geen loten, maar na vandaag gaat dat denk ik wel gebeuren!’

Lekker vies doen op het wad

De vintage cabrioletbussen staan weer voorgereden, op naar het wad! De groep krijgt een Postcode Loterijtasje overhandigd met een kleine versnapering en wat te drinken. Het is een warme dag, en zo buiten zijn maakt dorstig. In de Texelse duinen staan Wouter en twee gidsen van de Waddenvereniging de groep op te wachten. Wadlopen is het derde en laatste programmaonderdeel van deze dag. Iedereen heeft zijn oude schoenen aangedaan, want stiekem is er niks lekkerder dan vies doen op het modderige wad! Wouter vertelt honderduit over zijn favoriete stukje natuur. Nu met eb is te zien hoe ontzettend rijk en divers het leven hier is en wordt gehouden, mede dankzij de Waddenvereniging. Het barst er van de kokkels, mosselen, oesters, zeewier en zelfs zeesterren. De negenjarige Timo uit Steenwijk is vandaag met zijn vader meegekomen. Hij is met stip de beste wadloper van de dag. Handenvol kokkels, krabbetjes, Hollandse garnalen en zeesterren vindt hij in no-time. Alleen om te bewonderen natuurlijk. Daarna gaan ze allen weer netjes terug in zee.

Borreltijd

Na twee uur struinen en glibberen op het wad, is het tijd voor een afsluitende borrel. Liet, Vincent, Sandra en Timo voelen zich ontspannen. En een klein beetje rozig; de Texelse lucht en het warme zonnetje doet iedereen goed. De bussen rijden de winnaars naar restaurant De Robbenjager in de duinen. Daar staat een borrel met bitterballen en Texels bier op hen te wachten. Er wordt nagepraat over de dag. En die is velen goed bevallen. De aanwezigen van vandaag wonnen de Goede Dag door zich op te geven via het Ledenvoordeel van de Postcode Loterij. Vincent maakt wel vaker gebruik van die aanbiedingen, vertelt hij: ‘Ik klik redelijk vaak even op het Ledenvoordeel ja. Dat is toch weer even wat anders dan een IJsprijs!’, lacht hij. Het hoogtepunt van vandaag was voor Vincent het wadlopen. En met een beetje geluk is hij op 13 september ook weer bij de Goede Dag in Tiengemeten. Daar heeft hij zich ook al voor opgegeven.