• George Clooney en de Postcode Loterij
  • Kanjer van 43,9 miljoen euro valt in Sittard

    Topvisual Kanjer
  • Desmond Tutu, ambassadeur van de Postcode Loterij

Deze held redt duizenden levens

Beeld: Maarten Boersema
Beeld: Maarten Boersema

Bijna drieduizend ongelukken met landmijnen gebeuren er ieder jaar wereldwijd. Onacceptabel, en helemaal als je bedenkt dat bijna de helft van de slachtoffers nog kinderen zijn. APOPO doet daar wat aan. Speciaal getrainde detectie-ratten (HeroRATS) kunnen landmijnen opsporen dankzij hun buitengewone reukzin. Getroffen gebieden kunnen snel schoongeveegd, zonder hoge kosten. Inmiddels worden deze dieren ook ingezet voor het opsporen van tuberculose in Afrika.

Dankzij deelnemers van de Postcode Loterij maakt APOPO belangrijke stappen. Met de bijdrage van 1 miljoen euro kan de organisatie de ratten trainen. En daarmee de levens van bewoners in gevaarlijke landmijngebieden in Angola en Cambodja veiliger maken. Zoals Yut Yuth’s kleinkinderen.

Yut Yuth: “Ik liep met mijn kinderen door een veld naast ons huis, een plek waar ik al duizenden keren heb gelopen. Toen hoorde ik ineens een harde knal. Ik werd duizelig en verloor mijn bewustzijn. Eenmaal bijgekomen in het ziekenhuis, waar mijn broer me naartoe had gebracht, besefte ik dat ik mijn been miste. APOPO heeft nu samen met CMAC dit gebied landmijn-vrij gemaakt, zodat mijn familie veilig is tijdens het werken in de velden.”

Onlangs is een historisch akkoord gesloten met het ministerie van Defensie van Zimbabwe. Daar kan APOPO beginnen met het opruimen van landmijnen.

TBC aangepakt

Ook op het gebied van TBC-bestrijding maakt de organisatie grote stappen. APOPO opent in augustus een nieuw TBC-centrum in Dar es salaam. Deze kliniek kan binnen 12 uur meer screenings doen en patiënten sneller behandelen. TBC is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 van infectieziekten. In Tanzania en Mozambique kunnen sinds 2007 maar liefst 40% meer tbc-gevallen in 42 klinieken ontdekt worden via de geurdetectie van ratten bij duizenden proefmonsters.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze superslimme ratten? Zoek op www.apopo.org of vind ze op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube met de zoekterm HeroRAT.