Droomfonds 2011 – Stichting DOEN – Qurrent

Stichting DOEN financiert al jaren tal van lokale duurzame energie initiatieven en constateert dat er méér nodig is. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is onverminderd groot en de transitie naar een duurzame energievoorziening gaat veel te langzaam.

DOEN heeft in 2011 het initiatief genomen tot ‘We Generate’, later Qurrent genoemd. Met de oprichting van Qurrent wil DOEN de energietransitie versnellen. Om dit idee uit te voeren ontving het financiering van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

Wat is Qurrent?

Qurrent is een landelijke energiecoöperatie die je zoveel mogelijk helpt met het opwekken en besparen van energie. Verdienen aan je energieverbruik past daar niet bij. Qurrent streeft dan ook niet naar maximale winst. Het doel is dat iedereen net zoveel duurzame energie opwekt als verbruikt.

Zelf opwekken en besparen

Qurrent maakt het opwekken en besparen van energie zo gemakkelijk mogelijk. Met de Qbox, een energiemonitor voor thuis, krijgen huishoudens inzicht in hun eigen energieverbruik. Ook kan er iemand langskomen voor een isolatiecheck, of voor zonnepanelen op het dak. En als het dak niet geschikt is, zijn er andere mogelijkheden. Zoals deelnemen in een zonnepark. Of voordelig participeren in een windmolen uit het eigen windpark van Qurrent. Ook kunnen klanten kiezen voor groene stroom tegen inkoopprijs. Die is voor 100% afkomstig Nederlandse windmolens.  


Doe mee en maak meer mogelijk

Bij Qurrent ben je niet alleen maar klant, je bent ook lid van de coöperatie. Deze investeert in duurzame energieprojecten. Het meest concrete voorbeeld daarvan is de aanschaf van Windpark Hellegatsplein. Leden van de coöperatie worden mede-eigenaar van de park, dat jaarlijks 12 megawatt produceert. Op het moment dat het windpark rendement gaat opleveren, profiteren de leden daar direct van.  En hoe meer mensen meedoen, hoe meer er gefinancierd kan worden. Zo wekken we met elkaar steeds meer op. En wordt groene energie nóg voordeliger. Dat is het idee achter Qurrent.