• 'Neushoorns zijn goud waard'

    Neushoorns

Droomfonds-project ‘Neushoorns zijn goud waard’: hoe staat het ervoor?

10 september 2014 - In februari 2014 ontvingen Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds 14,4 miljoen euro uit het Postcode Loterij Droomfonds om de neushoorn van de ondergang te redden. Met het Droomfonds maakt de Postcode Loterij moedige en baanbrekende projecten mogelijk. De neushoorn in Afrika heeft weinig tijd meer. Iedere dag worden er neushoorns gedood, de smokkel is de laatste jaren vanwege een groeiende vraag uit Azië enorm toegenomen.

Peace Parks Foundation zet een reeks van methodes in om de stroperij een halt toe te roepen. In de eerste fase van het project laat Peace Parks Foundation wetenschappelijk onderzoeken welke manieren het beste werken om de hoorn van de neushoorn waardeloos te maken. Daarbij wordt gekeken naar gps-chipping, het licht radioactief maken van de hoorn en technieken voor het impregneren van de hoorn met chemicaliën.

Peace Parks Foundation en neushoorns

Projecten opgestart in wildlife parken

Een aantal projecten is al van start. Zo worden in het Kruger National Park in Zuid-Afrika surveillancetechnieken toegepast, is er apparatuur beschikbaar gesteld, zijn er trainingen voor de opvang van wees-neushoorns en is er hulp van dierenartsen voor gewonde en getraumatiseerde neushoorns. In KwaZulu-Natal zijn proeven gedaan met drones. Hierbij zijn verschillende technieken getest die kunnen helpen bij de wetshandhaving in Ezemvelo en anti-stroperij operaties.

Oprichting Wildlife Justice Commission

Het Wereld Natuur Fonds kan dankzij het Postcode Loterij Droomfonds een onafhankelijke ‘Wildlife Justice Commission’ opzetten die in Den Haag wordt gevestigd. Het voornaamste doel is bewijzen verzamelen waarmee lokale aanklagers in Afrika en Azië stropers en kopstukken van internationale criminele syndicaten sneller kunnen vervolgen.
De opstartfase van de ‘Wildlife Justice Commission’ bestaat uit het opbouwen van de organisatie en het vinden van partners om gezamenlijk de stroperijcrisis aan te pakken. Inmiddels overwegen zeven grote organisaties, waaronder Wildleaks/Elephant Action League, om zich aan te sluiten. De commissie wil begin volgend jaar de eerste zaak oppakken.

Behalve het oprollen van de syndicaten is het stoppen van de vraag naar neushoornpoeder uit Azië een essentieel onderdeel van de strategie van het Wereld Natuur Fonds.  
Tevens maakt de toekenning uit het Postcode Loterij Droomfonds het mogelijk meer bewustwordingscampagnes in Vietnam te voeren om de vraag naar neushoornpoeder te stoppen.

Kortom, met al deze activiteiten zetten Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds alles op alles om het uitsterven van de neushoorn tegen te gaan.