• De Postcode Loterij en Dierenbescherming

Duurzaam diervervoer van Dierenbescherming op de rit

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontving de Dierenbescherming dit jaar een extra projectbijdrage van € 2.7 miljoen voor ‘Duurzaam Diervervoer’. Wegens het gebrek aan geschikte vervoermiddelen wordt met dit project de aanschaf van 7 Rescue Vehicles en 30 extra elektrische Dierentransporters met oplaadfaciliteiten (zonnepanelen) mogelijk gemaakt. Hiermee kan de Dierenbescherming geplande en meer gespecialiseerde ritten op een efficiënte manier uitvoeren en blijven de ambulances beschikbaar voor acute dierennoodhulp.

De dierenambulances van de Dierenbescherming zijn onmisbaar voor de spoedeisende (medische) noodhulp voor dieren. Een andere belangrijke taak van de organisatie is het vervoeren van dieren die niet directe medische verzorging nodig hebben. Zoals bij vangacties van zwerfkatten om deze te steriliseren of te castreren, om ze vervolgens weer terug te zetten in hun eigen omgeving. Het komt ook regelmatig voor dat de Dierenbescherming grote aantallen dieren in beslag moeten nemen. Bijvoorbeeld bij het redden van huisdieren uit onhoudbare woonsituaties,soms meer dan 50 dieren tegelijk.  


Marjolein Blank, Senior Fondsenwerver Bijzondere Giften van de Dierenbescherming over het project: "Wegens het gebrek aan geschikte vervoermiddelen worden voor al deze activiteiten nu dierenambulances ingezet. Met de aanschaf van 30 extra elektrische Dierentransporters inclusief zonnepanelen en oplaadfaciliteiten en 7 Rescue Vehicles kunnen wij nu geplande en gespecialiseerde ritten op een efficiëntere en duurzame manier uitvoeren. De dierenambulances blijven zo beschikbaar voor acute dierennoodhulp. Op 18 augustus jl. hielden we een testdag met de nieuwe elektrische Dierentransporters. De dag was erg goed verlopen en iedereen kijkt er enorm naar uit om ze in gebruik te gaan nemen".

Energieneutraal
Voor het opladen van de voertuigen zijn op 5 van de totaal 6 locaties, asielen en opvangcentra, inmiddels ook de zonnepanelen geïnstalleerd. In totaal zullen er 624 zonnepanelen geplaatst worden die samen alle energie leveren voor de auto’s, zo’n 137.900 kWh per jaar. Marjolein: “Het is fantastisch dat we straks ook nog energieneutraal kunnen rijden. De auto’s zijn nu in ontwikkeling. Op 22 oktober zullen we de eerste Dierentransporters en Animal Rescue Vehicles in gebruik gaan nemen!”