Eenzaamheid: daar kunnen we samen wat aan doen

U ziet het vast ook in uw omgeving. Een buurman die zich na het overlijden van zijn vrouw een beetje verwaarloost. Of die oudere dame in uw wijk, die steeds minder buiten komt. In Nederland blijkt 1 op de 3 volwassenen zich eenzaam te voelen. Zeker rond de kerstdagen. Juist in deze tijd is het goed dat er organisaties als Humanitas en Resto VanHarte zijn, die iets doen tegen eenzaamheid.


Angelique is deelneemster van het project Humanitas Tandem - Fotocredits: Roy Beusker
Angelique is deelneemster van het project Humanitas Tandem - Fotocredits: Roy Beusker

Eenzaamheid betekent: het gevoel dat je mensen om je heen mist, waar je je verbonden mee voelt. Zoals je een praatje maakt met de groenteman. Of een kopje koffie drinkt met een vriendin. Maar mocht u denken dat eenzaamheid alleen ouderen overkomt, dan heeft u het mis. Zo raakt een grote groep mensen tussen de 35 en 55 jaar in een isolement, wanneer veel huwelijken stranden.

Lief en leed delen

Onze samenleving is veranderd. Gezinnen zijn kleiner geworden. Mensen hebben minder tijd voor elkaar door hun werk, of de zorg voor anderen. Je kunt soms veel kennissen hebben, maar minder echte vrienden waar je lief en leed mee deelt. Humanitas en Resto VanHarte, twee goede doelen van de Postcode Loterij, kunnen mede dankzij uw steun veel doen om eenzame mensen te helpen.

“Trots dat ik dit heb bereikt”

Een succesvol project is Humanitas Tandem, waarbij vrijwilligers samen een jaar lang met vereenzaamde mensen werken aan het opnieuw opbouwen van contacten. Zelf doen, met een beetje hulp, kan zo prachtig uitpakken. Angelique, een deelneemster: "Het leek me heel leuk om meer mensen te leren kennen via een kookclub. Daarom besloot ik er zelf een op te richten. Daphne (vrijwilligster Humanitas, red.) kwam een keer in de week langs. Nu heb ik dankzij haar hulp een kookclub met vier anderen, die ik elke maand zie. Liefst zou ik nog meer contacten maken, maar ik ben al heel trots dat ik dit heb bereikt."

Kerstchat

Speciaal rond de kerstdagen organiseert Humanitas een speciale kerstchat om mensen door deze moeilijke periode heen te helpen. Natuurlijk is er ook buiten de kerstperiode mogelijkheid tot chatten, via www.hetluisterendoog.nl, 7 dagen per week.

Mohammed aan het werk bij Resto VanHarte - fotocredits: Marieke Lucas
Mohammed aan het werk bij Resto VanHarte - fotocredits: Marieke Lucas

Aanschuiven en samen eten

Nog een mooi initiatief: een avondje aanschuiven bij Resto VanHarte, dat ook steun van de Postcode Loterij krijgt. Want samen eten is een van de makkelijkste en leukste manieren om sociale contacten op te doen. Op 34 plaatsen in heel Nederland kookt Resto VanHarte één of twee avonden per week een gezonde maaltijd. Mohammed overwon zo zijn eenzaamheid: “Vier jaar geleden voelde ik me heel alleen, zonder familie. Tot ik in contact kwam met Resto VanHarte. Ik heb geleerd me te bewegen in het sociale leven door Resto VanHarte.”

Kopje koffie

Het mooie is: iederéén kan iets doen. Ga eens een gesprekje aan met die ene buurman, drink een kopje koffie met iemand waarvan u weet dat het hem of haar goed zal doen. Uw buurman of buurvrouw vindt u een kanjer.

 

Steun onze goede doelen en speel mee ›