Eerste land Marker Wadden komt boven water

De kaart van Nederland verandert: woensdag 11 mei is het eerste eiland van de Marker Wadden zichtbaar geworden. Daarmee is door Natuurmonumenten een belangrijke stap gezet in de aanleg van een nieuwe eilandengroep om de natuur in het Markermeer te herstellen. De Marker Wadden worden een thuis voor planten en dieren, maar ook een plek waar natuurliefhebbers genieten van de rust en weidsheid van het Markermeer. In 2012 ontving Natuurmonumenten, dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij, een bijdrage van 15 miljoen euro voor dit droomproject.

Hoe bouw je een natuureiland?

Baggerschip Edax van Boskalis is sinds begin mei 24 uur per dag bezig met het opspuiten van het eerste eiland van de Marker Wadden. Hiervoor wordt slib uit het Markermeer gebruikt, een innovatieve techniek voor de waterbouwsector. “Op deze manier kunnen we bouwen met slib, een materiaal dat anders vooral problemen veroorzaakt,” vertelt projectleider Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. De Edax transporteert slib, klei en zand via een lange leiding naar de plek van het eerste eiland. Daar rijpt het materiaal en klinkt het in. Dit proces wordt een aantal keren herhaald om een stevige basis te creëren. Posthoorn: “Zo creëren we een robuust natuurgebied in het hart van Nederland, waar bedreigde planten en dieren én natuurliefhebbers van profiteren.”

Eiland voor natuur en mensen

De eerste fase van de Marker Wadden ligt op een afstand van ongeveer vier kilometer vanaf de Houtribdijk, de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Op het eiland ontstaat straks een landschap met slikken, rietvelden en stukken open water die rijk zijn aan waterplanten, vissen en vogels. Ook komen er een haven en een zandstrand voor bezoekers. Boswachter Andre Donker: “Bij de aanleg en inrichting van het eiland wordt de balans gezocht tussen rustgebieden voor vogels en natuurbeleving voor bezoekers. Met een oppervlakte van 300 hectare is er genoeg ruimte voor recreatie en natuur.” De basis van het eerste eiland wordt in de loop van dit jaar afgerond en in 2018 is het helemaal ingericht voor bezoekers.

Bekijk hier het item van RTL Nieuws: