• George Clooney en de Postcode Loterij
  • Kanjer van 43,9 miljoen euro valt in Sittard

    Topvisual Kanjer
  • Desmond Tutu, ambassadeur van de Postcode Loterij

Erik Bos winnaar van 1ste Simon Jelsma Award

Oprichter van de Libre Foundation

Den Haag, 24 mei 2012. Erik Bos, oprichter van de Libre Foundation, wint de eerste Simon Jelsma Award van Oxfam Novib. Simon Jelsma (1918-2011) was één van de oprichters van Novib en van de Nationale Postcode Loterij. Hij werkte zijn hele leven aan een rechtvaardige wereld.

Vanmiddag ontving Erik Bos, uit de handen van Jury-voorzitter Herman Tjeenk Willink, de eerste Simon Jelsma Award en een geldbedrag van 3000 euro. De prijs is ingesteld door Oxfam Novib en bedoeld om jong talent op het gebied van internationale samenwerking te stimuleren. Na een brede nominatieronde en een spannende publieke strijd via Twitter en Facebook bleven vier kanshebbers over: Erik Bos, Sanne Vroom, Tom van de Beek en Tabitha Gerrets. Na uitvoerig beraad besloot de jury Erik Bos tot winnaar uit te roepen. Het was de eerste keer dat de Award werd uitgereikt.

Winnaar Erik Bos: “Waanzinnig dat ik op de zeepkist mag staan in de voetsporen van Simon Jelsma. Ik ben heel trots op deze prijs. Het geldbedrag stop ik zijn geheel in mijn stichting.“

Erik Bos is de oprichter van Libre Foundation. Libre Foundation biedt opleidingen aan voor leiders van kleinschalige NGO's in ontwikkelingslanden. Het bijzondere is dat Libre Foundation in Nederland werkt voor marktconform betalende opdrachtgevers zoals AkzoNobel, Gemeente Den Haag en SITA. De 60 aangesloten professionele trainers bieden een deel van hun tijd aan. De opdrachtgever krijgt hoge kwaliteit training en coaching. Zo verdient Libre haar eigen geld voor de projecten, zonder subsidie. Libre Foundation is actief in Zambia, Perú, Zuid-Afrika, Rwanda, Kenia, Oeganda, Gambia, Ghana en Sierra Leone.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib en 1 van de 3 jury-leden : “Allereerst wil ik Erik Bos natuurlijk van harte feliciteren. Het was niet gemakkelijk voor de jury om tot 1 winnaar te komen omdat alle kandidaten een verfrissende kijk op de toekomst van internationale samenwerking hebben en daar aantoonbaar al mee bezig zijn. Bij Erik Bos gaf de doorslag dat door de koppeling van ondernemerschap aan een goed doel zijn activiteiten in het zuiden gefinancierd worden. Echt in de geest van Simon Jelsma.“

De Simon Jelsma Award is ingesteld door Oxfam Novib en een aanmoedigingsprijs voor jonge getalenteerde Nederlanders die zich net als Oxfam Novib oprichter Simon Jelsma (1918 – 2011), met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een geldbedrag van 3000 euro, de winnaar treedt automatisch toe tot de jury voor de 2e Simon Jelsma Award in 2014.


Erik Bos | Foto: door Erik Bos
Erik Bos Foto: door Erik Bos
Links bij dit persbericht