• George Clooney en de Postcode Loterij
  • Kanjer van 43,9 miljoen euro valt in Sittard

    Topvisual Kanjer
  • Desmond Tutu, ambassadeur van de Postcode Loterij

Expeditie ter bescherming van de Noordzee

De Noordzee is één van de meest productieve zeeën ter wereld, met een grote verscheidenheid aan plankton, vissen, zeevogels en leven in en op de zeebodem. Daarnaast heeft de Noordzee ook een grote sociaal-economische waarde door de visserij, de olie- en gaswinning, havens en industrie. Maar die hebben er op hun beurt ook voor gezorgd dat het een van de drukste en meest verstoorde zeeën ter wereld is.

De grootste bedreigingen van het Noordzeegebied zijn: visserij, verontreiniging, zeescheepvaart, infrastructuur en kustontwikkeling. De internationale organisatie Oceana zet zich in om het mariene leven in zee te onderzoek en te herstellen. Begin juli lanceerde Oceana haar twee maanden durende Noordzee expeditie. Dankzij uw steun kreeg Oceana een Eenmalige bijdrage van maar liefst € 1.100.000,- van de Postcode Loterij, waarmee zij doormiddel van deze expeditie gegevens kunnen verzamelen over soorten en habitats in de Noordzee.

Onderwaterrobot

De gegevens worden verzameld tot diepten van maximaal 400 meter met behulp van het op onderwaterrobot (of ROV Remotely Operated Vehicle). Deze onderwaterrobot is in staat om het leven op de zeebodem in hoge definitie vast te leggen. Aanvullende gegevens zullen worden verzameld door professionele duikers, waardoor wetenschappers mariene gemeenschappen op de zeebodem kunnen identificeren, documenteren en filmen.

Rijk, gezond en overvloedig

Met deze gegevens wil de internationale organisatie Oceana de oceanen weer zo rijk, gezond en overvloedig maken als ze ooit waren. Om zo het netwerk van beschermde zeegebieden te versterken en het herstel van de visbestanden te ondersteunen. De aanpak van Oceana kenmerkt zich door een combinatie van zeer gedegen onderzoek, een sterke lobby en grote campagnekracht, waarbij Oceana kan rekenen op de steun van wereldberoemde ambassadeurs.