Extra Project 2012 – € 4.450.00,- – Duurzame energiesnelweg A1

Fotocredit: Petra Faber/Milieudefensie
Fotocredit: Petra Faber/Milieudefensie

Op dit moment rijden wereldwijd 900 miljoen auto’s rond, in 2030 zijn dit er naar verwachting 2 miljard. Twintig procent van de Nederlandse uitstoot komt voor rekening van de verkeerssector. Dit is exclusief scheepvaart en vliegverkeer. Dit aandeel zal zonder ingrijpen snel stijgen. Substantieel schonere voertuigen en vernieuwende mobiliteits-concepten zijn nodig om deze trend te keren.

Natuur & Milieu en Milieudefensie werken met een extra bijdrage van de loterij samen aan een droom: de A15 moet de eerste duurzame snelweg ter wereld worden. Om dit te realiseren zijn ze Project A15 begonnen. De ambitie is: in 2015 rijden over de A15 – de drukke verkeersader die Rotterdam met het oosten van Nederland verbindt – 40.000 mensen in elektrische (deel)auto’s op lokaal opgewekte stroom uit zon en wind.

A15 wordt het voorbeeld voor duurzame elektrische mobiliteit met de meest innovatieve en duurzame mobiliteits- en energietechnieken. Daarnaast draagt het project bij aan het vergroten van draagvlak en betrokkenheid bij publiek en politiek voor de ontwikkeling van windenergie en andere schone energievormen en het elektrisch rijden.