Extra project 2012 - € 2.530.00,- Nederland proeft, van vlees naar vleesvervanger

Natuur & Milieu verleidt in dit project Nederlanders om minder vlees te eten en vaker te kiezen voor plantaardige alternatieven. Een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten in ons eetpatroon is nodig, omdat de mondiale vleesconsumptie onevenredig veel beslag legt op de beschikbare landbouwgronden. Vleesconsumptie is verantwoordelijk voor 12% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en verbruikt enorm veel water.

In het voorjaar 2013 organiseerde Natuur & Milieu de grootste uitdeelactie van vleesvervangers ooit. Niet minder dan 2 miljoen mensen liet Natuur & Milieu gratis kennismaken met de nieuwste vleesvervangers. Ook trok ze het land in met de Mobiele Flexitaria om mensen te laten proeven van heerlijk eten zonder vlees.
Ambassadeur en Kok des Vaderlands Pierre Wind stelde een e-kookboek samen boordevol kooktips en recepten. Het e-kookboek is al meer dan 25.000 keer gedownload.

De actie was een groot succes. De verkoop van vleesvervangers bij partner Jumbo steeg, net als de bekendheid van het door Natuur & Milieu gelanceerde begrip flexitariër. Inmiddels zegt meer dan de helft van de Nederlanders flexitariër te zijn!