Extra project 2012 – € 4.450.00,- – Drie keer groener: duurzame energiesnelweg A15

postcodeloterij. natuur & milieu

Op dit moment rijden wereldwijd 900 miljoen auto’s rond, in 2030 zijn dit er naar verwachting 2 miljard. Twintig procent van de Nederlandse uitstoot komt voor rekening van de verkeerssector. Dit is exclusief scheepvaart- en vliegverkeer. Dit aandeel zal zonder ingrijpen snel stijgen. Schonere voertuigen en vernieuwende mobiliteits-concepten zijn nodig om deze trend te keren.

In Project A15 werken Natuur & Milieu en Milieudefensie samen om te zorgen dat de A15 de eerste duurzame snelweg ter wereld wordt, waar mensen in elektrische (deel-)auto's kunnen rijden op stroom die lokaal wordt opgewekt uit zon en wind. Omwonenden kunnen mede-eigenaar worden van een windmolenpark, zonnepanelen plaatsen of via het project voordelig overstappen op elektrisch vervoer. Lees meer over een aantal van deze resultaten van dit project.

Resultaten

De organisaties willen 40.000 mensen de voordelen van de elektrische auto laten ervaren. Langs de A15 realiseren de projectpartners duurzame energieprojecten, zodat er een zichtbaar zonnepanelenlint ontstaat op de geluidschermen en op de daken van (boeren)bedrijven langs de A15. De ontwikkeling van drie windparken langs de A15 en in Rotterdam moet voor voldoende stroom zorgen om de auto’s op te laden.

Inmiddels hebben meer dan 12.000 mensen door Project A15 in een elektrische auto gereden. Zo rijden de vijfendertig testrijders van Project A15 100% elektrisch met de Nissan LEAF en delen hun auto met vrienden, collega’s maar ook met onbekenden. Inmiddels zijn de auto’s al meer dan 1.500 keer gedeeld en ervaren allerlei mensen de voordelen van zowel elektrisch rijden als autodelen. Ook organiseerde Natuur & Milieu in september 2014 de eerste Instapdag voor elektrisch rijden; 2500 Nederlanders reden die dag voor het eerst in een elektrische auto.

Privé lease Nu Elektrisch

Met de privé lease-actie Nu Elektrisch maakt Natuur & Milieu elektrisch rijden toegankelijk voor particulieren en kleine ondernemers en breekt daarmee de markt voor elektrisch rijden open. Met Nu Elektrisch maakt Natuur & Milieu het kiezen voor een elektrische auto makkelijker dan ooit. Je betaalt een vast bedrag per maand, en er zijn geen extra kosten zoals onderhoud, verzekeringen of reparaties.

Zon
Ook het aantal zonnepanelen langs de A15 groeit, vooral dankzij woningbezitters die zonnepanelen op hun eigen dak plaatsen. Ook zijn diverse initiatieven gaande voor grote zoninstallaties op grote daken en op de grond.