Extra project 2013 – € 2.020.00,- – These shoes are made for walking

Lopen! Het is voor ons de gewoonste zaak van de wereld, maar voor zo’n twee miljoen mensen in Zuidoost-Azië een groot probleem. Velen (vooral kinderen) hebben te maken met ernstige aangeboren voetafwijkingen, en ook ziektes zoals diabetes en lepra eisen hun tol. Speciale schoenen die verdere problemen voorkomen, zijn in deze landen niet beschikbaar. These Shoes are Made for Walking, een initiatief van de Leprastichting en het Liliane Fonds doet hier iets aan. 

Met behulp van Nederlandse experts van onder andere Fontys Hogescholen is in 2014 een duurzame internationale beroepsopleiding voor orthopedisch schoenmakers opgezet aan de VIETCOT Universiteit in Hanoi, Vietnam. Tot en met 2017 worden hier 36 jonge mensen uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen opgeleid. De meesten van hen hebben al ervaring met het maken van protheses. Tijdens de opleiding leren de studenten hoe ze het beste met de beschikbare materialen en gereedschappen uit hun eigen omgeving kunnen werken. Ook leren ze hoe zij de door hen gemaakte schoenen aan de man kunnen brengen.

In december 2015 zijn de eerste 13 orthopedische schoenmakers opgeleid, dankzij u! Het project wordt namelijk bekostigd dankzij een Extra Projectbijdrage van 2.020.000,- euro van de Postcode Loterij.

Na hun afstuderen gaan de studenten in hun eigen land aan de slag en delen ze hun vaardigheden met anderen. Zo groeit er in Zuidoost-Azië een netwerk van onmisbare orthopedische werkplaatsen!

Bekijk hieronder hoe het trainingsprogramma is opgezet: