Extra project - Lekker landschap

postcodeloterij. IVN

Op dit moment schieten initiatieven rond stadslandbouw, slow food, regiorecepten en pluknatuur als paddenstoelen uit de grond. In dit project verbindt Landschapsbeheer deze initiatieven met elkaar door het ontwikkelen van maaltijdfietsroutes en wandelroutes waarin al deze initiatieven een plek krijgen.

Voedsel is een onderwerp dat veel mensen aanspreekt. Het biedt ook de kans om mensen en de natuur met elkaar te verbinden. Veel oudere Nederlanders vinden het jammer dat de oer-Nederlandse tradities van zelfgemaakte bramenjam en kastanje taart bijna in de vergetelheid zijn geraakt. De populariteit van de Youth Food Movement in Nederland en het Food Film Festival in Amsterdam laat zien dat jongeren lokaal, natuurlijk voedsel belangrijk vinden.

Landschapsbeheer Nederland heeft met haar 66.000 vrijwilligers een belangrijk netwerk om de talloze lokale voedselinitiatieven op te sporen en lokaal te verbinden. Het maken van de routes, het organiseren van maaltijdwandeldagen en fietsdagen en het met de plaatselijke middenstand en producenten samenstellen van regionale receptenkaarten biedt prachtige kansen om zichtbaarheid te geven aan alles wat er op dit gebied gebeurt.

De eerste twaalf FOODWALKS zijn inmiddels ontwikkeld. Verder zijn er evenementen georganiseerd, zoals een gemeentepicknick en gezamenlijke maaltijdtochten. Op deze website kunnen mensen FOODWALKS vinden die zij in hun omgeving kunnen wandelen of fietsen. Meer info vind je hier.