Ga voor goed goud!

De gouden plakken die worden binnengesleept door het Nederlandse olympische team tijdens de Olympische Spelen van 2016 vliegen ons om de oren. En het is voor het eerst dat er voor de gouden medailles gerecycled goud is gebruikt. Goed nieuws! Maar toch is goededoelenorganisatie Solidaridad, die zich inzetten voor eerlijke en duurzame handel, nog niet tevreden.

Gerecycled goud is hergebruikt goud, afkomstig van onder meer elektronische apparatuur (smartphones, computers), juwelen en goudstof dat overblijft na het maken van sieraden. De herkomst van het goud is op dit moment nog niet goed te achterhalen en daarom kan niet gecontroleerd worden in hoeverre het goud echt hergebruikt is. Het streven van Solidaridad voor de Olympische Spelen van 2020: “Goud dat op een eerlijke manier is gewonnen en dus recht doet aan de olympische waarden.”

Eerlijke goudmijnbouw

Op dit moment werken er in 80 landen miljoenen mensen in de goudmijnbouw, vaak in vreselijke omstandigheden. Het afschaffen van goudmijnbouw is door de vele vraag niet haalbaar, daarnaast heeft goud ook unieke eigenschappen, waardoor het onmisbaar is in een heleboel producten, zoals medische apparatuur, mobiele telefoons en computers. Solidaridad zet zich met hun campagne in voor Goed Goud, dat geproduceerd is met respect voor mens en milieu, en waarvoor mijnwerkers een eerlijke prijs krijgen.

Solidaridad wordt sinds 2009 gesteund door de Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking ontving de organisatie 13,4 miljoen euro voor haar activiteiten. Mede dankzij uw bijdrage gebruikt Solidaridad nu keurmerken, zoals Fairmined, Fairtrade en de standaarden Code of Practices en Chain of Custody van de Responsibility Jewellery Council, om het welzijn van mijnwerkers te verbeteren. Zo werken ze aan een verantwoorde goudindustrie, waarvan iedereen kan profiteren.