Gaston bezoekt orthopedische schoenmakers in Vietnam.

In Zuidoost Azië hebben twee miljoen mensen te maken met voet- en loopproblemen. De oorzaken hiervan lopen uiteen van lepra, diabetes, polio en klompvoet tot verkeersongelukken en natuurrampen. Het Liliane Fonds en de Leprastichting hebben een internationaal trainingsprogramma opgezet in deze regio om mensen van goede schoenen te kunnen voorzien. Daarnaast zetten de twee organisaties een netwerk van werkplaatsen op in Vietnam, Indonesië, Burma, Laos en Cambodja met goed opgeleide orthopedische schoenmakers.

De nieuwe opleiding tot orthopedische schoenmaker heeft haar basis in Hanoi in Vietnam aan de VIETCOT Universiteit. Hier is al een opleiding voor het maken van ortheses en protheses. De Nederlandse Rianne van Spijkeren leidt sinds maart 2014 twaalf studenten en 3 leraren op tot orthopedisch schoenmaker. Rianne begon in 2003 met de opleiding voor orthopedisch schoentechnicus. Sinds 2007 doet ze dit vak fulltime. Zelf werd ze geboren met een voetafwijking, dus Rianne weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je dan goed schoeisel nodig hebt.
Begin vorig jaar kreeg ze een mailtje van de Leprastichting: er werden mensen gezocht die in Hanoi mensen met een beperking wilden opleiden tot orthopedisch schoenmaker. Riannereageerde meteen: “Het is altijd al een droom geweest om iets in de orthopedie te gaan doen in Azië." Met hulp van de Postcode Loterij leidt Rianne nu mensen op tot orthopedisch schoenmaker en dit blijft zij tot in ieder geval eind 2016 ook doen.  Tegen die tijd heeft ze twee lichtingen studenten opgeleid plus drie leraren die het vanaf 2017 volledig van haar gaan overnemen.

In deze aflevering van Kanjers Van Goud laat Rianne Postode Loterij-ambassadeur Gaston kennismaken met de studenten en met de verschillende onderdelen van de opleiding. De studenten zijn allemaal enorm gemotiveerd om dat wat ze leren, in hun eigen land in praktijk te brengen. In Indonesië is er bijvoorbeeld maar één orthopedisch schoenmaker en in Myanmar bedraagt de wachtlijst voor orthopedische schoenen 3 jaar. Dat er behoefte is aan orthopedisch schoeisel in Vietnam wordt duidelijk als Gaston een lepradorp bezoekt en thuiskomt bij een aantal gezinnen met kinderen met voetproblemen.

Het bezoek van Gaston aan de orthopedische schoenmakers in Vietnam is zondag 12 april te zien om 23:40 op RTL 4.

Bedankje namens het Lilianefonds en de Leprastichting