Gezondheidszorg per fiets

Bereikbaarheid van medische voorzieningen is van levensbelang. Maar in Kenia leven veel mensen in zeer afgelegen gebieden en is de toegang tot gezondheidszorg beperkt. Met steun van de Nationale Postcode Loterij maakt Wilde Ganzen gezondheidszorg bereikbaar: op de fiets!

In Nederland is medische zorg als vanzelfsprekend. Breek je je voet? Binnen een half uur ben je bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In Kenia is dat een ander verhaal. In de regio’s Nyanza en Western wonen mensen ver van een gezondheidspost. Daarbij is het gebied ook nog eens onbegaanbaar voor auto's. Goede en levensreddende gezondheidszorg is daardoor vaak onbereikbaar. Dit wordt pijnlijk duidelijk bij bevallingen. Daar zorgt het gebrek aan zorg voor zeer hoge moeder- en kindsterfte.

Sneller ter plaatse

Gezondheidswerkers leggen de enorme afstanden om patiënten te zien nu te voet af. Met het project ‘Deze Fiets Redt Levens’ voorzien Wilde Ganzen en haar partner CooP-Africa 2.500 gezondheidswerkers van een fiets. Zo kunnen ze meer patiënten bezoeken omdat ze nu sneller op de plaats van bestemming zijn en ook geïsoleerde gebieden bereiken. De fiets verkort de reistijd met zo’n 60%. Daardoor kunnen de gezondheidswerkers twee keer zoveel huishoudens bezoeken en verbetert dit project de gezondheidszorg van 1,25 miljoen Kenianen. Deze fiets redt dus levens! 

Duurzaam project

Om in hun levensonderhoud te voorzien, verkopen de gezondheidswerkers levensverbeterende producten zoals waterfilters en klamboes. Bovendien zijn de fietsen speciaal ontwikkeld voor het ruige Afrikaanse landschap. Ze worden lokaal geproduceerd en onderhouden. Ook dat maakt het project duurzaam.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontving Wilde Ganzen in 2015 een extra bijdrage van ruim 1.6 miljoen euro voor het project ‘Deze Fiets Redt Levens’. Wereldwijd ondersteunt Wilde Ganzen honderden kleinschalige projecten in arme gebieden. Wilde Ganzen werkt volgens een uniek concept dat mensen in staat stelt om zelf het verschil te maken. Zij steunt bevlogen Nederlanders die samen met de lokale bevolking concrete projecten opzetten met kennis, een netwerk en geld. Projecten met zichtbare en blijvende resultaten.