Grijs, groen en gelukkig? Zo wil ik ook oud worden!

IVN en de Postcode Loterij

Lekker in je tuintje zitten, de zon op je gezicht voelen en de geuren opsnuiven van de bloeiende bloesems. Met je handen wroeten in de aarde en je eigen aardbeien oogsten. Dat is toch goed voor iedereen? Nederland telt ruim 2,9 miljoen ouderen, waarvan meer dan 700.000 ouder zijn dan 80 jaar. Zij wonen vaak in zorgcentra en  zitten vaak alleen maar binnen. Daardoor hebben zij een ernstig tekort aan natuurbeleving, beweging en buitenlucht, terwijl dit een bewezen positief effect heeft op hun gezondheid en welzijn.

Dit voorjaar is IVN met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij het programma ‘Grijs, Groen en Gelukkig’ gestart. Met dit project bezorgt IVN tienduizenden ouderen een gezonde en gelukkige oude dag door van zorgcentra groene en sociale leefomgevingen te maken. Met hulp van betrokken vrijwilligers en omwonenden laat IVN ouderen genieten van de gunstige effecten van natuurbeleving, beweging en buitenlucht. Door het aanpassen van de binnen- en buitenruimte en een gevarieerd activiteitenprogramma, brengt IVN de natuur dichtbij voor ouderen in en rond zorgcentra. Daarbij werkt IVN samen met partners zoals Veldwerk Nederland,  brancheorganisatie ActiZ en InnovatieNetwerk.

IVN en de Postcode Loterij

IVN wordt al bijna 20 jaar gesteund door Nationale Postcode Loterij. IVN staat voor Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN vindt het belangrijk om mensen meer in contact te brengen met de natuur. Dit vanwege het feit dat het gezond is, mensen worden er gelukkiger van en komen makkelijker in contact met anderen. Daarbij is het heel belangrijk voor de sociale cohesie. In de buurt van de zorgtuinen worden altijd vrijwilligers geworven om ze bij het project te betrekken. Zonder vrijwilligers zouden de projecten geen kans van slagen hebben.

Mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen ook ouderen natuur van dichtbij beleven.