Hoe steunt de Postcode Loterij de vluchtelingen?

Over de hele wereld zijn bijna 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Dankzij haar deelnemers kan de Postcode Loterij meerdere goededoelenorganisaties steunen die zich structureel of tijdelijk in binnen- en buitenland inzetten voor deze groep vluchtelingen en ontheemden. Deze organisaties (en daarnaast nog vele andere goede doelen) ontvangen jaarlijks een vaste financiële bijdrage van de loterij. Deze schenkingen kunnen de organisaties naar eigen inzicht inzetten voor structurele werkzaamheden dan wel noodsituaties. 

Extra steun

Gezien het groot aantal crises en vluchtelingen heeft de Postcode Loterij begin dit jaar een extra eenmalige bijdrage toegekend aan Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden in oorlogsgebieden. Beide organisaties ontvingen 5 miljoen euro naast de vaste jaarlijkse bijdrage die ze van de loterij ontvangen. Ook vluchtelingenorganisatie UNHCR kreeg dit jaar 2,8 miljoen euro extra voor de opvang van specifiek Syrische vluchtelingen in de regio. Daarnaast heeft VluchtelingenWerk Nederland naast haar jaarlijkse bijdrage eenmalig 1 miljoen euro ontvangen voor de begeleiding van vluchtelingen in Nederland.

Hieronder ziet u een overzicht van goede doelen organisaties die gesteund worden door de loterij met een focus op mensenrechten, mensen in nood en de groep vluchtelingen en ontheemden in het bijzonder. In het licht van de schrijnende actualiteit rondom vluchtelingen en ontheemden wereldwijd zijn er veel organisaties die naast hun reguliere werkzaamheden (incidentele) activiteiten ontwikkelen om deze groep te ondersteunen. Onderstaande lijst is dan ook zeker niet uitputtend.

Organisatie: Jaarlijkse bijdrage:
Artsen zonder Grenzen 13,5 miljoen euro
CARE Nederland 0,5 miljoen euro
Cordaid 2,7 miljoen euro
Dokters van de Wereld 0,5 miljoen euro
Het Nederlandse Rode Kruis 5,4 miljoen euro
Stichting De Vrolijkheid 0,5 miljoen euro
Stichting Vluchteling 2,7 miljoen euro
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF 0,9 miljoen euro
Terre des Hommes 2,25 miljoen euro
UNHCR 1,35 miljoen euro
UNICEF 13,5 miljoen euro
VluchtelingenWerk Nederland 9 miljoen euro
World Food Programme 1,35 miljoen euro
Extra bijdrage 2015
Artsen zonder Grenzen 5 miljoen euro
Het Nederlandse Rode Kruis 5 miljoen euro
UNHCR 2,8 miljoen euro
VluchtelingenWerk Nederland 1 miljoen euro

Voor een overzicht van alle goede doelen die de Postcode Loterij steunt, klik hier.