Humanitas is er voor iedereen die het even niet alleen redt

Humanitas zet zich al bijna 70 jaar in voor een samenleving waarin mensen actief vormgeven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Goed getrainde vrijwilligers ondersteunen, met 84 afdelingen door het hele land, meer dan 78.000 mensen in een kwetsbare situatie op de thema’s eenzaamheid, verlies, opvoeden, detentie, thuisadministratie en opgroeien. De ruim 18.000 vrijwilligers zijn zo opgeleid dat ze mensen helpen om weer zelfredzaam te worden zodat ze weer zelfstandig verder kunnen. Met  70 jaar ervaring is Humanitas een expert iop het gebied van gelijkwaardig contact maken met mensen in een kwetsbare situatie.
Maaike (39 jaar) is anderhalf jaar vrijwilliger bij de Thuisadministratie. Dit houdt in dat zij ondersteuning en begeleiding biedt bij het op orde brengen en houden van de financiële administratie.

Humanitas - Postcode Loterij

“Ik ben heel trots op Cinthia”

Maaike: “De eerste keer dat ik bij Cinthia kwam, ben ik zeven uur gebleven. Ik weet niet of dat de bedoeling was, maar de situatie was zo hectisch. Cinthia zat midden in een nare scheiding, moest een nieuw huis vinden, uitkeringen aanvragen, overleggen met haar advocaat en ondertussen werd de elektriciteit bijna afgesloten. Haar man had de administratie altijd gedaan, ze had geen idee wat er allemaal geregeld moest worden. Dat Cinthia uit Brazilië komt en haar Nederlands niet goed is, hielp niet mee. Ik heb haar bijgestaan, maar uiteindelijk heeft ze alles zelf gedaan. Ik ben heel trots op haar. Nu heeft ze alles op orde en is het allang niet meer nodig dat ik iedere week langskom.”

Humanitas - Postcode Loterij

“Maaike was er voor me wanneer dat nodig was”

Cinthia: “Het is een heftige tijd geweest, maar Maaike was er voor me wanneer dat nodig was. In het begin belde ik vaak als er iets was: kun je me alsjeblieft helpen? Maaike hield het overzicht en is vaak mee gegaan naar afspraken met instanties, maar ze laat me veel zelf doen. Telefoongesprekken voer ik bijvoorbeeld zelf, Maaike luistert mee en schiet te hulp als dat nodig is. Bellen en dingen regelen lukt me vaak wel, maar de post en e-mail vind ik nog steeds ingewikkeld, dan vraag ik of ze helpt. Daarnaast is Maaike ook een vertrouwenspersoon voor me. Mijn familie en vrienden wonen in Brazilië, het is dus heel fijn dat ik haar heb en dat we zo’n goede klik hebben.”


Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

Humanitas wordt sinds 2008 door de Postcode Loterij gesteund. Afgelopen jaar heeft Humanitas 4,5 miljoen euro van de Postcode Loterij ontvangen voor haar activiteiten.