"Ik vond het vreselijk om de lessen te missen"

PLAN Nederland

In Nederland weten de meeste meisjes wel wat er met ze gebeurt als ze voor het eerst ongesteld worden. Nee, ongesteld worden is geen pretje, maar het maakt ze niet bang en ze hebben goed maandverband of tampons, ook om mee te nemen naar school.

Agnes (16) uit Oeganda was elf toen ze ineens bloed op haar jurk had. Ze was op school en iedereen lachte haar uit. Ze moest huilen, want ze had geen idee wat er met haar aan de hand was. Ze dacht dat ze dood ging. Toch sprak Agnes er met niemand over, want ze schaamde zich enorm.

Gedroogde bananenbladeren
Nadat Agnes een paar keer ongesteld was geweest, raapte ze al haar moed bij elkaar en vertelde het aan haar grootmoeder. "Mijn oma vertelde dat alle meisjes dat hebben en dat het normaal is. Ik was een beetje gerustgesteld, maar wist nog niet wat ik er tegen kon doen. Oma vertelde me dat ik gedroogde bananenbladeren in mijn onderbroek moest stoppen. Dat hield het bloeden een klein beetje tegen. Eén keer gaf oma me geld om maandverband te kopen. Ik was zo blij dat ik niet doorlekte. Maar mijn familie heeft geen geld om dit elke maand te kopen. Maandverband kost wel 3.000 shilling voor een pakje (ongeveer 1 euro, red.) voor een pakje."

In 2013 startte Plan Nederland een health club op Agnes' school. De kinderen leerden alles over hygiëne over de veranderingen in het lichaam van jongens en meisjes en over ongesteld worden. Agnes begreep eindelijk wat er met haar gebeurde iedere maand.

Een bloedserieuze zaak in Oeganda
Menstruatie leidt vaak tot uitval op school en werk én tot gezondheidsproblemen, door gebrek aan maandverband en goede sanitaire voorzieningen. Met het project ‘Een bloedserieuze zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda’ geeft Plan onder meer voorlichting over menstruatie en hygiëne. Met steun van de Postcode Loterij en in samenwerking met een lokale maandverbandproducent wordt de menstruatie-problematiek in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli aangepakt door het (voor lage kosten) beschikbaar stellen van herbruikbaar maandverband, het verspreiden van kennis en het bieden van werkgelegenheid.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij
Plan Nederland wordt sinds 1998 gesteund door de Postcode Loterij. In 2014 ontvingen zij een extra bijdrage voor het project 'Een bloedserieuze zaak' dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.