Je eigen koffie crowdfunden

Grow Ahead brengt koffie consumenten en producenten dichter bij elkaar en biedt koffiedrinkers de mogelijkheid om de verbouwers van hun koffie direct geld te lenen, zodat ze de koffie zelf kunnen verschepen en niet meer aangewezen zijn op tussenhandelaren die hun slechte prijzen geven.

Waarom?
De meerderheid van ’s werelds koffie wordt verbouwd door kleinschalige boeren die per keer slechts een paar zakken produceren. Op de wereldmarkt wordt koffie echter in grote hoeveelheden/containers verhandeld. Om de koffie tegen een goede prijs te verhandelen moeten deze koffieboeren samenwerken in coöperaties. Helaas kunnen ook deze coöperaties alleen hele dure leningen krijgen, hierdoor wordt de kleine winst van de boeren al meteen opgeslokt. Grow Ahead is opgericht om de boeren een eelijk alternatief te bieden.

Hoe werkt het?
Grow Ahead is opgericht door Progreso. Progreso zet zich in om de levensomstandigheden van kleinschalige duurzame koffie- en cacaoproducenten. Grow Ahead is een online platform dat crowdfunding mogelijk maakt. Op growahead.org wordt geld ingezameld om de boeren een eerlijke lening te geven voor de export van de koffie. Iedereen kan vanaf 25 dollar meedoen. Grow Ahead vult een belangrijke functie omdat het kleinschalige koffieboeren toegang tot financiering geeft. Daarom staat Stichting DOEN garant zodat de investeerders altijd hun lening terug krijgen. Deze garantie kan Stichting DOEN beschikbaar stellen uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

De bonen worden geïmporteerd door Cooperative Coffees, en gebrand door hun leden; kleine duurzame koffiebranders in Noord-Amerika. In coffee shops in de VS en Canada kunnen de consumenten dan de eigen gefinancierde koffie drinken. De leningverstrekkers kunnen nadat de container is aangekomen het geleende geld terug krijgen of herinvesteren om andere boeren te helpen.

Ook meehelpen?
Momenteel wordt de eerste container met koffie uit Guatemala door de boeren van Apecaform geoogst. Deze container wordt in mei verscheept. Grow Ahead is al bezig om een tweede container, van de Peruaanse coöperatie Pangoa, uit Peru, te financieren. In Europa moeten we nog even wachten op de eerste lading koffie, maar u kunt wel al meehelpen om de koffieketen te verduurzamen door ook een lening te verstrekken op www.growahead.org. Stichting DOEN en de Nationale Postcode Loterij houden u op de hoogte over wanneer Grow Aheads eerste containter richting Nederland vaart.