Kadiatou is een inspiratiebron geworden

Kadiatou Ballo is 17 jaar en woont in Bamako, de hoofdstad van Mali, een van de armste landen van de wereld. Toen zij 12 jaar was moest ze van school af. In plaats van in een volle klas bracht ze haar dagen door op drukke straten. Haar toekomst zag er niet veelbelovend uit. Gelukkig kwam ze in contact met de internationale ontwikkelingsorganisatie Right To Play die ook in Bamako sport- en spelprogramma’s doen voor kinderen en jongeren die maar weinig kansen krijgen en raakte ze betrokken bij hun programma. Nu ziet ze haar toekomst weer rooskleurig tegemoet. Right To Play kan, mede dankzij de bijdrage van de deelnemers van de Postcode Loterij, kinderen die opgroeien in armoede met sporten en spelen weerbaar maken.

Right To Play en de Postcode Loterij

Dankzij de programma’s van Right To Play leren kinderen zich te ontwikkelen en doen ze belangrijke kennis en vaardigheden op. Na afloop van elke sport- of spelactiviteit bespreekt de coach met de kinderen wat ze hebben ervaren tijdens de activiteit en hoe ze dat kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Zo leren kinderen onder andere beter communiceren en samenwerken, voor zichzelf opkomen en doorzetten. Het herhaaldelijk, actief en ervarend leren, in een veilige omgeving en begeleid door lokale coaches, bevordert positieve gedragsverandering bij de kinderen. Zo ook bij Kadiatou.

Wijdverbreide armoede

Kadiatou is opgegroeid in het arme Mali. Meer dan de helft van de Malinezen leeft onder de armoedegrens en meer dan helft van alle kinderen in Mali gaat niet naar school. Dat laatste geldt vooral voor meisjes. Hoofdoorzaak daarvan is dat ouders hebben liever dat hun kinderen bijdragen aan het familie inkomen, maar er zijn ook culturele waarden en normen die allerlei beperkingen opleggen aan meisjes. Veel meisjes in Mali moeten trouwen als ze nog maar een kind zijn en raken op jonge leeftijd al zwanger.

Nieuwe kansen

Kadiatou had geluk. “Dankzij Right To Play ging ik meedoen met de sport- en spelactiviteiten. Die leerden me beter te communiceren en samen te werken. Ik heb er ook nieuwe vrienden gemaakt en mijn leiderschapsvaardigheden kunnen ontwikkelen”, vertelt Kadiatou. Ze deed het zo goed dat ze getraind werd door Right To Play als junior leader. Ze begeleidt nu met steun van een Right To Play Coach zelf buitenschools sport- en spelactiviteiten.

Beroemde basketbalspeler

Vroeger was het feit dat ze een meisje was iets dat Kadiatou beperkte, vandaag de dag geeft het haar juist kracht en vastberadenheid. Kadiatou vertelt: “Ik heb grootse plannen en weet dat ik alles net zo goed kan doen als jongens, als ik maar de kans krijg. Ik heb besloten gebruik te maken van mijn lengte en een beroemd basketbalspeler te worden.”  

Meisjes en vrouwen zijn dapper

Kadiatou maakt al deel uit van het nationale onder 18 meisjesbasketbal team en hoopt op een dag mee te spelen in het nationale vrouwen basketbalteam van Mali. “Meisjes en vrouwen zijn dapper. Voor mij is er zo veel veranderd in positieve zin door sport. Ik hoop dat alle meisjes de kans krijgen om mee te doen aan sport en spelactiviteiten, zich kunnen ontwikkelen en hun leven zinvol kunnen maken. Ik ben blij dat ik als junior leader daar een bijdrage aan kan leveren.”

Kadiatou is een levend voorbeeld van de impact die Right To Play-programma’s kunnen hebben en ze is een inspiratiebron voor alle meisjes om haar heen. Van Kadiatou gaan we in de sportwereld of daarbuiten zeker meer zien en horen.