Kerst in een asielzoekerscentrum

Elke dag vluchten kinderen voor geweld en onderdrukking. Sommigen belanden in Nederlandse asielzoekerscentra (azc). Daar wachten ze, met of zonder ouders, soms jarenlang op de beslissing of ze mogen blijven. Deze kinderen hebben al heel veel mee moeten maken. Stichting de Vrolijkheid, gesteund door de Postcode Loterij, helpt ze hun ervaringen te verwerken door te dansen, muziek te maken, te schilderen. Zo ook in azc Burgum. Daar verblijven op dit moment ongeveer 250 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Wij spraken met Willemijn, communicatiemanager bij Stichting de Vrolijkheid en Geja , coördinator van het asielzoekerscentrum in Burgum.

Fotocredits: Stichting de Vrolijkheid
Fotocredits: Stichting de Vrolijkheid

Geja: “Er verblijven nu zo’n 100 gezinnen in azc Burgum. Sommige gezinnen zitten er al jaren. Er zijn zelfs kinderen van 12 jaar die al hun hele leven in een asielzoekerscentrum wonen. Ook hebben veel gezinnen vaak al in meerdere asielzoekerscentra gezeten. Azc Burgum is een gezinslocatie, dat houdt in dat de mensen die er zitten in principe terug moeten naar hun land van herkomst. Maar door bepaalde omstandigheden kan dat niet en zitten ze in een soort ‘wachtkamer’.”

Creatieve activiteiten voor de kinderen

Om het leven wat vrolijker te maken organiseert Stichting de Vrolijkheid creatieve activiteiten voor de kinderen en jongeren van het asielzoekerscentrum.
Willemijn: “Binnen de workshops van de Vrolijkheid kunnen de kinderen zich uiten, hun verhaal vertellen, ervaringen verwerken en gewoon even kind zijn. We werken behoeftegericht en bouwen zo aan veerkracht en vertrouwen van de kinderen. Op dit moment bestaat het programma onder andere uit: schilderen, muziek voor moeders en vaders met hun baby of peuter op schoot en workshops muziek of beeldende kunst voor kinderen van de basisschool. Voor de jongeren staan er jongens- en meden-avonden op het programma. Zo houden de meiden een modeshow met zelfgemaakte kleren, die met dans en muziek worden geshowd.”

Kerst in het asielzoekerscentrum

Geja: “De meeste bewoners blijven gewoon in het asielzoekerscentrum tijdens de feestdagen. Zij gaan bijvoorbeeld met elkaar koken. Mensen die hier vrienden of familie hebben gaan soms daar naartoe. Er zijn helaas genoeg mensen die niemand hebben, voor hen zijn dit dan ook moeilijke dagen. Ook niet iedereen viert Kerst omdat niet alle bewoners iets met het christelijke feest hebben.”
De Vrolijkheid probeert het in ieder geval zo gezellig mogelijk te maken. Willemijn: “We kleden de ruimte mooi aan en willen er echt voor de kinderen zijn.”

‘Mijn wens is dat deze mensen niet zo lang in onzekerheid hoeven te blijven’

Geja: “Mijn wens is dat deze mensen niet zo lang in onzekerheid hoeven te blijven. Altijd wachten, wachten, wachten. Niet weten waar je aan toe bent, dat maakt mensen kapot.”
Willemijn: “Natuurlijk heeft iedere bewoner als grootste wens: status krijgen. Helaas, de realiteit is voor hen anders. Wij wensen voor alle bewoners en hun kinderen: gezondheid, vrede en geluk, waar dat dan mag zijn.”

Dankzij u

Willemijn: “De Vrolijkheid wordt sinds 2008 gesteund door de Postcode Loterij met maar liefst 500.000 euro per jaar. Daar worden we natuurlijk heel vrolijk van! Met deze bijdrage kunnen wij nog meer vrolijkheid aan de kinderen geven, maar óók nieuwe projecten opstarten. Veel dank aan de Postcode Loterij en haar deelnemers voor hun steun en betrokkenheid!”