Kerst vieren op de grens van Pakistan en Afghanistan

Het is haar derde missie voor Artsen zonder Grenzen, de gezondheidsorganisatie die sinds 1993 door de Postcode Loterij wordt gesteund. Arts Jeltje Danhof (31) verblijft deze keer een half jaar in Pakistan, in het districtsziekenhuis in Chaman, Beloetsjistan aan de grens met Afghanistan. In het streng islamitisch gebied brengt Jeltje de kerstdagen samen met haar team door in het ziekenhuis.

Jeltje staat in de bovenste rij, tweede van links.
Jeltje staat in de bovenste rij, tweede van links.

Als arts, gespecialiseerd in verloskunde, doet Jeltje bevallingen en keizersneden van plaatselijke inwoners, Afghaanse vluchtelingen en patiënten van over de grens. Samen met een internationaal team van zeven medewerkers ondersteunt zij het moeder-kindgedeelte in het ziekenhuis. Het is een groot centrum met zo’n 350 bevallingen per maand, een kinder-IC, een voedingsprogramma, een kinderafdeling en een vaccinatieprogramma waar kinderen die geboren worden, gevaccineerd kunnen worden.

Het is koud

Het is winter in Pakistan. Het vriest er elke nacht en overdag komt het kwik niet hoger dan 4 graden. De lucht is helder en droog in het bergachtige woestijngebied. Eigenlijk is het van dat mooie Nederlandse vriesweer. Goede verwarming ontbreekt er. Onder de traditionele kleding die Jeltje voor haar werk draagt, de shalwar khameez, is wollen ondergoed noodzakelijk.

‘We zijn heel erg met kerst bezig’

Jeltje: “De mensen hier doen niet aan kerst. Maar onder mijn team leeft de viering des te meer. Samen met mijn collega’s uit Zweden, Canada, Congo en Nederland houden we onze kerst uit respect voor de lokale bevolking binnenshuis, in het ziekenhuis. Ondanks dat we kerst klein vieren, zijn we er heel erg mee bezig. We denken eraan het met een ander team samen te doen. In de gezamenlijke woonkamer zetten we een nepboompje neer. En we gaan met z’n allen koken. We zijn al aan het plannen wie wat gaat maken.”

Dankzij u

De teams van Artsen zonder Grenzen boden in Chaman al 7.856 zwangerschapsconsulten, begeleidden 3.169 bevallingen en verzorgden 1.067 postnatale check-ups. 944 kinderen werden voor ernstige ondervoeding behandeld via een thuisbehandeling.

Dankzij haar deelnemers steunt de Postcode Loterij Artsen zonder Grenzen sinds 1993 met een structurele bijdrage. Jeltje: “We zijn daar heel blij mee, want Artsen zonder Grenzen ontvangt geen structurele subsidies van overheden en zit bijvoorbeeld niet in giro 555. We zijn volledig onafhankelijk, waardoor we in meer landen geaccepteerd worden.”

Hoeveel kerstkindjes er dit jaar in Chaman het levenslicht zullen zien, zullen Jeltje en haar team binnenkort weten.