Landschappen geven geschiedenisles

Mooie landschappen genoeg in Nederland. Met fraaie bossen, of karakteristieke weilanden en sloten. Maar het wordt dubbel zo interessant als in dat landschap ook iets is terug te vinden dat ons meer vertelt over onze geschiedenis.

Opknapbeurt

In Noord-Limburg, aan de Maas, vertelt Landgoed Arcen zo’n verhaal. Tenminste, nu weer wel. Het Limburgs Landschap heeft het in vervallen staat aangekocht en de oude landschapsstructuur en gebouwen hersteld. Het kasteel is ingrijpend gerestaureerd en heringericht. Ook de ijskelder, de boerderijen en de watermolen die bij het kasteel hoorden, zijn opgeknapt.

Volgende generaties
Op het landgoed zijn lanen opnieuw aangeplant en vennen in oude luister teruggebracht. Langs de Maas liggen weer ruige stukken land, begraasd door oerrunderen. En om het kasteel zijn stijltuinen ingericht, op basis van oude kaarten. Daarmee is het landgoed weer zoals het ooit was. Als een late Middeleeuwer hier rond zou lopen, zou hij het landschap weer herkennen. En dát is de doelstelling van alle twaalf provinciale landschapsorganisaties in Nederland: waardevolle landschappen en natuurgebieden doorgeven aan volgende generaties.

Dankzij u…

Dankzij uw deelname aan de Postcode Loterij hebben De12Landschappen deze belangrijke renovatie kunnen realiseren. En is Landgoed Arcen behouden. Door mee te spelen met de Postcode Loterij steunt u niet alleen het werk van De12Landschappen maar ook van 88 andere goede doelen. Dank daarvoor.

Een bezoek waard
Landgoed Arcen ligt tussen de Maas en de Duitse grens ligt, zuidelijk en oostelijk van Arcen. U kunt nog tot eind oktober terecht bij de Kasteeltuinen en het kasteel voor een bezoek. Kijk voor entreeprijzen en openingstijden op www.kasteeltuinen.nl en voor het landgoed op: www.limburgs-landschap.nl/gebieden/landgoed-arcen

Het samenwerkingsverband De12Landschappen behartigt de belangen van de twaalf provinciale Landschappen op landelijk niveau t.b.v. behoud van natuur en landschap in Nederland. www.de12landschappen.nl